„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz: Hűbelebalázs módjára alakítanák át a gyermeksürgősségit

3/06/2019 19:01

| Szerző: Klubrádió

A sürgősségi gyermekellátás tervezett átalakítása még tüneti kezelésnek sem jó, ráadásul 14 milliárd forint biztosan nem lesz elég rá - véli Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő.

2019. június 03. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (19.06.03.)
04:29
00:00

Kunetz Zsombort arról kérdeztük, hogy a Népszava értesülései szerint hét centrumba szervezi a kormányzat a gyerekek sürgősségi és baleseti ellátását, az átalakítást már el is kezdték.

A szakértő úgy véli, ez jó kezdeményezés lehetne, de 14 milliárd forint édeskevés lesz rá, hiszen azt tervezik, hogy régiós szinten egy gyerekellátó centrumot jelölnek ki. Különösen Budapesten ütközik ez nehézségekbe, ahol teljesen szétszórt az ellátás, a szívsebészet a GOKI-ban van, a mérgezéses eseteket a Heim Pál gyermekkórház látja el, az 1-es sebészeti klinika sebészeti, a Bethesda égésplasztikai tudása egyaránt kiemelkedő, de ezeket egy helyre kellene rendezni.

Kunetz Zsombor úgy fogalmazott: nem csak „hűbelebalázs módjára” kellene beleszaladni a gyermeksürgősségi ellátás korszerűsítésébe, hanem rendszerben gondolkodni. Példaként említette, hogy jelenleg a kiemelt sürgősségi ellátást nyújtó helyeken megjelennek a náthás gyerekek, akiknek egyáltalán nem oda kellene menniük.

Nem háziorvosok, hanem praxisközösségek, valamint egynapos ellátások oldaláról kellene felépíteni a rendszert, tehát nem a tetejéről, a sürgősségivel kezdeni az átalakítást. Úgy összegezte: amíg nem oldják meg átfogóan a rendszer problémáit, addig ez még csak tüneti kezelésnek sem jó.

A Népszava által megszólaltatott Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerinte nem látja ezeket a hálózatokat, ha rá, vagy „ilyen társaságra” bízzák az átalakítást, akkor az egész hiú ábránd marad.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. június 3., hétfő, 18.25
Műsorvezető: Pikó András