„Klubrádió
Megbeszéljük...

Emberhiány miatt nem védik megfelelően a balesetin dolgozókat

20/05/2019 19:32

| Szerző: Klubrádió

A szakemberhiány miatt fordulhat elő, hogy nem sorolják a megfelelő kategóriába azokat a sebészeket, altatóorvosokat és műtősöket, akik a balesetin dolgozva sugárveszélynek vannak kitéve, rossz minőségű védőfelszereléssel, dózismérő nélkül – mondta a szakértő.

2019. május 20. Megbeszéljük / részlet, interjú Kunetz Zsomborral (19.05.20.)
08:55
00:00
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő pár nappal ezelőtt megírta a 444.hu-n vezetett blogjában, hogy az ólommellények áteresztik a sugárzást a Péterfy kórházban, most pedig elrendelte a sugárvédelmi felszerelések soron kívüli átvizsgálását az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A szakértő a Megbeszéljükben közölte: ez jó intézkedés, mert a sugárzásvédelem eddig nagyon elhanyagolt terület volt. A sugárzást könnyű bagatellizálni, hiszen nincs azonnali hatása. Kunetz Zsombor azt szeretné, hogy a dolgozók személyes dózismérőt kapjanak.

Hangsúlyozta: a baleseti sebészetben műtét közben meglehetősen gyakran használnak röntgent, például, ha törött csontvégeket operálnak. Ennek ellenére az ott dolgozók (sebészek, altatóorvosok és asszisztensek) nem kapják meg azt a mérőeszközt, amit a radiológusok.

 
 Sugárvédelmi köpeny a Péterfy kórházban (forrás: rontgen.444.hu)
 


Szerinte ennek az az oka, hogy a jogszabály szerint, ha bizonyos mérték fölött kapnak sugárzást, akkor át kell sorolni őket az úgynevezett "A" sugárvédelmi kategóriába, azonban ezzel rögtön jár plusz öt nap szabadság, sőt, elképzelhető, hogy csökkentett, hatórás munkaidő is. Ez viszont a komoly szakemberhiány mellett nagy érvágás lenne a kórházaknak – mondta.

Tíz-húsz év múlva lesz ennek érezhető hatása, de Magyarországon maximum 4 évben gondolkodnak az emberek és a szabályokat alkotó politikusok is – jegyezte meg.

(címlapi kép: Pixabay)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Megbeszéljük...
2019. május 20., hétfő 16.45
Műsorvezető: Dési János