„Klubrádió
Esti gyors

Kimondva-kimondatlanul a budapesti olimpia a cél

28/06/2019 12:52

| Szerző: Klubrádió

A folyamatos magyarországi sportlétesítmény-fejlesztésnek kimondva-kimondatlanul egy budapesti olimpia megrendezése a célja Szabados Gábor sportközgazdász szerint, aki arra is felhívja a figyelmet: az előző pályázat tapasztalataiból okulva meg kell nyerni a közvéleményt.

2019. június 27. Esti gyors / részlet, Szabados Gábor (19.06.27.)
05:25
00:00

Szabados Gábor sportközgazdászt arról kérdeztük, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint nem lesz több drága olimpia. Úgy vélte, nehéz elhinni, hogy innentől tényleg olcsók lesznek az olimpiák, inkább azt valószínűsíti, hogy olyan nem lesz, hogy egy ország elnyeri a rendezést, és utána épít irdatlan áron létesítményeket. Kifejezetten ezt szeretné meggátolni a NOB. De az nyilván nem változik, hogy egy olyan ország pályázzon, amelynek már megvannak a létesítményei.

Kijelentette: annak a sportlétesítmény-fejlesztésnek, amely Magyarországon az elmúlt években megvalósul, kimondva-kimondatlanul egy budapesti olimpia a végcélja. Néhány év múlva atlétikai világbajnokságot rendez az ország, amelyhez felépül egy megfelelő létesítmény, ahogy egy minden eddiginél nagyobb, multifunkcionális kézilabdacsarnok is. Ha ezek mind elkészülnek, akkor Budapest úgy pályázhat egy olimpiarendezésre, hogy az új feltételeket is mind teljesíti.

Az épülő Puskás Ferenc Stadion
 
Budapest, 2018. június 29. Az épülő Puskás Ferenc Stadion 2018. június 29-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 
 

 

Emlékeztetett arra, hogy amikor a 2024-es olimpiára pályázott Magyarország, akkor az volt a pályázatban, hogy minden elkészül az olimpia nélkül is. Ezt sokan kétkedve fogadták, de azóta is azt látjuk, hogy épülnek ezek a létesítmények.

A közvélemény-kutatásokon 40 és 60 százalék között ingadozott az olimpiarendezést támogatók és ellenzők aránya.  Szerinte az előző pályázat egyértelmű tapasztalata, hogy el kell nyerni a közvélemény támogatását, és ennek jó eszköze lehet egy népszavazás.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI

Esti gyors
2019. június 27., 18.50
Műsorvezető: Gergely Zsófia