„Klubrádió
Hosszabbítás

Puskás-probléma a BL-döntőben

9/06/2019 19:45

| Szerző: Klubrádió

A Tottenham vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája döntője előtt olyan problémával nézett szembe, mint a magyar válogatott az 1954-es világbajnokságon: legjobb játékosa a fináléra tért vissza, sérülés után - Hajdú B. Istvánnal beszélgettünk a meccsről.

2019. június 03. Hosszabbítás (2019. június 3., hétfő 21:00)
54:01
00:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor

A Hosszabbításban a múlt szombati BL-döntőről (amelyen a Liverpool 2-0-ra verte a Tottenhamet) beszélgettek Hajdú B. Istvánnal, az M4 sport kommentátorával. Szerinte talán minden idők egyik legjobb tavaszi BL-szezonja különb döntőt érdemelt volna, azonban a győztes nem szomorkodik azon, hogy unalmasabb döntőt nyert, hiszen tavaly jó meccsen veszített a Real Madrid ellen.

Hajdú B. István felidézte azt a két finálét, amelyet a legkevésbé érzett közönségcsalogatónak karrierje során: az első a 2003-as Juventus-Milan, ahol talán kvalitásaikban nagyobb tudású játékosok szerepeltek, mint most, de két olasz csapat játszott, így mindenki sejthette, hogy nem 4-4 lesz. A másik a 2004-es Porto-Monaco volt, amikor váratlanul két kisebb csapat játszott egymással.

A sportriporter szerint itt keveset láttunk azokból az erényekből, amelyek a két csapatot jellemezték a döntőig, de tegyük hozzá, hogy a meccset agyoncsapta az első percben megítélt büntető. Hajdú B. Istvánnak ugyan egy kicsit "bántja az igazságérzetét", hogy Sissokónak egy olyan mozdulatáért ítéltek tizenegyest, amellyel nem a labdát akarta elérni, ráadásul a testéről pattant rá, de mivel nem volt leszorítva a kéz, nem volt természetes testhelyzetben, érthető a döntés. A Liverpoollal annyi minden történt tavaly (például Szalah sérülése vagy Karius potyája), hogy jobban fel volt készülve valami váratlanra, mint a Tottenham. Viszont így, a második perces góllal nem volt szükség arra a tempóra, mint a Barcelona ellen 0-3-ról az Anfielden. A végül is az egész idényben jobb, összeszedettebb csapat nyerte meg a BL-döntőt - jelentette ki.

A Tottenham elérte a maximumot, korábban már 3-4-szer kieshetett volna. A legjobb játékosuk, a vb-gólkirály, az angol válogatott első számú embere, Harry Kane sokáig sérült volt (ötven napot hagyott ki), de felgyógyult, és szerinte az ő játéka rányomta a bélyegét a meccsre, hiszen mintha ott se lett volna. Ugyanakkor Lucas Moura, aki három gólt lőtt az Ajax ellen a visszavágón, és Fernando Llorente, akinek szintén voltak nagyon fontos találatai (például a Manchester City ellen), így kimaradt, csak később állt be.  Szerinte ez egy nagyon szimpatikus edző nagy balfogása volt, de Mauricio Pochettino védelmében azt is elmondta: ki ne állítaná be a legjobb játékosát, ha edzésen rendben van, és ha ilyen nagy a tét?  Az '54-es vb-vel vont párhuzamot Hajdú B., amikor Puskás játékra jelentkezett, miután nélküle megverték Brazíliát és Uruguayt. (Puskás Ferencet a németek elleni csoportmeccsen rúgta le Werner Liebrich - a szerk.) Egyébként - jegyezte meg - Roberto Firminóval is ugyanez volt, rosszul játszott, de Jürgen  Kloppnak ezt senki nem veti a szemére, mert nyertek.

A kommentátor szerint olyan tanulópénz volt ez a döntő a Spursnek, mint tavaly a 'Poolnak, de nehezen hinné, hogy a Valencia példáját követi a csapat és jövőre is döntőt játszik. Nonszensznek nevezte, hogy a londoniak másfél éve egyetlen játékost se igazoltak, mégis bejutottak a BL-döntőbe. Eddig stadionra költötte a pénzét a klub, most körülnézhet a játékospiacon. Beszélt arról is, hogy a liverpooli Divock Origi 5-6. számú csatár, aki ugyan az elődöntőben kettő, a döntőben egy gólt lőtt, de ettől nem valószínű, hogy kiszorítja a Mané, Firmino, Szalah kettős bármelyikét.

Hajdú B. István beszélt a Liverpool hátvédjéről, Virgil van Dijkról is, akinek volt egy kulcsfontosságú szerelése Szon ellen a döntőben. Szerinte elmúlt 15-20 évben nagyon nehezen találni a hollandhoz hasonló kvalitású védőt, mert Nesta és Cannavaro kifejezetten a védekezéssel foglalkozott, Hummels és Boateng meg jól építkezett, de hátul időnként átjátszható volt. Van Dijk egy az egyben nagyon nehezen verhető, 50-60 méteres passzokat ad, gólerős, és "a világ száz legjobb csapatából százba beférne".

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Hosszabbítás
2019. június 3., hétfő 21.00
Műsorvezető: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor