„Klubrádió
A lényeg

Foci, foci, foci, bármilyen áron

1/04/2019 11:19

| Szerző: Klubrádió

Szinte számolatlanul ömlik a pénz a futballba, akkor is, ha láthatóan nincs hatása. A legutóbbi példa erre a Balmazújváros esete.

2019. április 01. A lényeg - részlet 19.04.01. Futball
03:16
00:00

Százmilliós állami támogatást kap a balmazújvárosi futballklub, pedig nem is kért, nem is pályázott. Az előző szezonban még NB I-es volt a csapat, most a másodosztályból is kieshet, ennek ellenére bizonyos szemszögből nézve olyan értéket képvisel, hogy megérdemli a pénzt. A térség fideszes országgyűlési képviselője Tiba István elárulta, hogy a klub működése eddig négymilliárd forintba került.

Szabados Gábor sportközgazdász hírműsorunkban elmondta, hogy a balmazújvárosiak még mindig olyan mértékű támogatásra számítottak, mint amilyen az első osztályban kaptak. Ezért fordulhatott elő, hogy már az edzők fizetésére sem volt pénz, ami egyébként ritkán fordul elő a magyar csapatoknál.

A futball finanszírozásánál nem számít a település mérete, a csapat szereplése, annál inkább számítanak politikai szempontok. Az MLSZ-en keresztül ömlik a pénz. Orbán Viktor kormányzása alatt 228 tao-milliárdot kapott a futball és ebben nincs benne a stadionépítések költsége.

A Parlament tövében ez ellen a helyzet ellen tiltakoztak diákszervezetek, természetesen focival. Véleményük szerint oktatásra, kutatásra, egészségügyre kellene költeni, nem stadionokra.

Gárdai László összeállítását, amely A lényegben hangzott el, a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó, Czeglédi Zsolt.