„Köszönjük,
Esti gyors

„Ebbe is beletörik a fideszesek bicskája”

30/05/2019 20:38

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Tiltakozó akciót indított a Párbeszéd az Óbudai-szigetre bejelentett ingatlanberuházás ellen, főleg, hogy az elelnzéki párt szerint a máshol is elhelyezhetú új kajak-kenu központ csak a kezdett lenne, és sokkal nagyobb építkezések jöhetnek a nagyméretű zöldterületen. Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa szerint a most kinéző ingatlanfejlesztések oka, hogy Orbán Viktor nem mondott le olimpiai terveiről.

2019. május 30. Esti gyors-részlet/Interjú Szabó Tímeával (2019.05.30.)
05:00
00:00

 
Óbudai-sziget
 
Hajógyári-sziget
 

Petícióval akarja megakadályozni a Hajógyári-, más néven Óbudai-sziget beépítését a Párbeszéd. Az ügy május közepén kezdődött, amikor Orbán Viktor miniszterelnök egy indoklás nélküli rendelettel visszavonta azt az UNESCO-pályázatot, amellyel az óbudai Hajógyári-sziget a világörökség részévé válhatott volna. Akkor a Magyar Nemzet azt írta, hogy ez azért történt, hogy az egyedülálló római kori Hadrianus palota régészeti feltárása megkezdődhessen. Egy hétre rá viszont a kormány bejelentette, hogy szó sincs a kilenc éve megígért feltárásról, a világörökségi pályázatot azért vonták vissza, hogy kajak-kenu központot építsenek a szigeten.

Szabó Tímea szerint a régészeti indoklás azért nem látszott valószínűnek már a legelején sem, mert a Rogán Antal köreihez köthető Marina Operátor Kft. már tavaly ingatlanhasználati jogokat kapott a szigeten. Hangsúlyozta, szerinte igazából nem is csak az egyébként máshol is elhelyezhető sportlétesítmény felhúzásáról van szó, az csak altatás, hanem további, sokkal nagyobb beruházások várhatók, lakóparkokkal és más ingatlanfejlesztésekkel. Arról van szó, hogy Orbán Viktor nem mondott le az olimpiai terveiről, ezért „titokban” meg akarja csinálni azokat a létesítményeket, amelyek egy újabb pályázathoz szükségesek. A Párbeszéd azonban nem akarja megvárni, hogy a kormányzat lerombolja a szigetet, tönkretegye annak zöldterületeit, ezért indítottak petíciót a terület megvédésére. Szabó Tímea emlékeztetett rá, hogy 2010 előtt Orbánék vehemensen védték az Óbudai-szigetet egy akkor tervezett kaszinóberuházástól, és azt ígérték, hogy ők majd rendbe hozzák a területet, parkosítják, családi pihenésre alkalmas helyet hoznak létre, de az elmúlt kilenc évben semmi sem történt ez ügyben.

Szabó Tímea szerint Orbán és Rogán „haverjai” mindenre ráteszik a kezüket, de a Római-partba beletört a bicskájuk, nem tudnak olyan ingatlanfejlesztéseket véghez vinni, amilyet szerettek volna, és az Óbudai-szigetbe is bele fog törni a bicskájuk – mondta.

Esti gyors/Interjú Szabó Tímeával
2019. május 30., csütörtök 18.50
riporter: Gergely Zsófia