„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Ahol magyar foci van, ott nincs szabad gondolkodás

8/06/2019 15:12

| Szerző: Dési János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Hogy jön az akadémia a focihoz? Ahol az úgynevezett magyar foci van, ott nincs helye a gondolkodás szabadságának, ott nincs helye a nemzetközi szinten is mérhető teljesítménynek, ott szóba sem jöhet a függetlenség, az alkotó gondolat. Ahol magyar foci van, ott szolgaság van és korrupció. Dési János jegyzete.

2019. június 08. Hetes Stúdió / Dési János jegyzete (19.06.08.)
04:35
00:00
A Magyar Tudományos Akadémia beszántása, vezetőinek megalázása és a tudósok, kutatók szétkergetése, megfenyítése egyenes következménye annak a folyamatnak, amely a stadionokba ölt százmilliárdokkal, az úgynevezett magyar fociba számolatlanul öntött pénzekkel kezdődött.

Szolgálati megjegyzés: úgynevezett magyar foci. Amikor ezt a kifejezést használjuk, akkor nem arra a vidám játékra gondolunk, amikor emberek jókedvűen kergetnek egy labdát és ahelyett, hogy elkapnák, össze-vissza rugdossák, közben nagyokat kacagnak, tüdejük megtelik levegővel, vérnyomásuk és szociális kapcsolataik pedig az ideális állapot felé közelednek. Sőt, az úgynevezett magyar foci még nyomokban is alig emlékeztet arra a népszerű játékra, ahol vérprofi sportolók hétről hétre százezreket szórakoztatnak cserébe egy tisztes vagyonért.

Ugyan nyelvünk szegénysége vagy a diktatúrának való kiszolgáltatottsága miatt ugyanazt a hangsort használjuk rá: foci – a kettő egészen más.

Hogy jön az akadémia a focihoz? Ahol az úgynevezett magyar foci van, ott nincs helye a gondolkodás szabadságának, ott nincs helye a nemzetközi szinten is mérhető teljesítménynek, ott szóba sem jöhet a függetlenség, az alkotó gondolat. Ahol magyar foci van, ott szolgaság van és korrupció. Ahol az úgynevezett magyar foci elterjed, ott csak a szakmailag bizonytalan, megvesztegethető, koncleső jobbágyoknak nő fű. Ráadásul azt is kétszáz évig kellene locsolni, nyírni, míg Mészáros és Mészáros kft országában, az említett úriember nem olyan régen még csapot bőrözött, míg aztán I’ten kegyelméből strómanná nem változott.

Hallott már valaki olyat, hogy egy kis vezér ránézett egyik kedves szolgájára és azt mondta neki: kedves szolgám, te holnaptól atomfizikus leszel ám, de aztán rúgd nekem a gólokat az én dicsőségemre.

Az úgynevezett magyar foci a hűbéri rend bebiztosítása. A számolatlanul és gátlások nélkül ellopott milliárdok hazája. Pár szerencsétlen, botlábú, műveletlen tahócska milliókat kap havonta? Na és? Lopunk eleget. Van miből odavetni nekik valamit. Cserébe csak annyit kérünk, hogy vonják magukra az igen tisztelt plebs haragját és gyűlöletét – ők ezt szegények nem is fogják általában fel, így nem zavarja őket a dolog. (Hála neked magyar közoktatás.) Mindenki jól jár. A kis vezető és piciny köre lophat tovább. Pénzt, hatalmat, országot, reményt. A botlábú fickók a lelki szegények mosolyával, most pár évig BMW-vel száguldozhatnak, amíg bele nem esnek a nagy semmibe. A T. nép érdekelt tagjai pedig ha kenyeret nem is, de a régi recept szerint készült sárga és savanyú cirkuszt azért kapnak.

A tudósok ebben a vircsaftban csak rendszerhiba. Morognának, megjegyzéseket tennének, bizonyos számokra hivatkoznának, amivel csak összezavarnák azokat, akik számot csak a forint szó előtt és ott is milliós tételben ismernek.

Mészáros Lőrinc bármikor épít egy stadiont, álmából felkeltve is közreműködik egy jelentősebb tudományterület teljes évi költségvetésnek az elbokázásában. Igaz, nagyon okos emberről beszélünk, de azért a Nature folyóiratba még nem tud cikket elhelyezni.

Ahol az úgynevezett magyar foci van, ott nincs helye az '56-os Intézetnek. Mert mi az '56-os Intézet? Nemcsak egy fontos és jaj, a szó is fáj, független tudományos műhely. De hány kapusa vagy csatára vagy alulról melegített, a kórházaktól, az iskoláktól eltérített tao-pénzből Mészáros és Mészáros által felépített pályája van ennek a csapatnak? Na, ugye.

Az '56-os intézet jelkép, ahogy mondtuk. Hiszen valamikor egy diktatúra idején független, gondolkodó emberek elhatározták, hogy az elhazudott, eltitkolt múltat, amennyire néhány magánember erejéből, pénzéből telik, feltárják, és a jövő kutatói számára megőrzik legalább a szóbeli emlékeket.

Egy magyar focista sosem vetemedne arra, hogy megkérdőjelezze azt, ez minden helyek legjobbika. Sosem vetné fel, hogy itt hazudni, esetleg még lopikálni is tetszenek.

A magyar focista fejecskéjében csak az jár, hogy levágja a futóedzésnél a kanyart, hogy mikor osztják a pénzt, és hogy a kollégának szebb a bőrülése.

Gondolkodni, kritizálni az úgynevezett magyar foci hazájában a legnagyobb bűn.

(Csak megismétlem, mielőtt bérkommentelő kis barátaim, akik szintén az úgynevezett magyar foci szellemi színvonaláig nőttek fel, hogy az úgynevezett magyar focinak semmi de semmi köze nincs a futball nevű, méltán népszerű játékhoz.)

MTA, CEU, '56-os intézet, egyetemek, szerkesztőségek – vége a dalnak.

Van, akinek Mohács, nekünk foci kell.

Dési János jegyzetét meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva!

(címlapi kép: MTI, fotó: Ilyés Tibor)

Hetes Stúdió
2019. június 8., szombat 15h