„Klubrádió
Hetes Stúdió

Egy civil próbálja kinyomozni, mennyi pénzt visz el az NB I-es stadion

18/08/2019 17:29

| Szerző: Klubrádió

Megelégelte egy Haladás-szurkoló, hogy az adófizetői pénzből felépített szombathelyi stadion fenntartási költségeiről és az előzetes tanulmányokról semmit sem lehetett tudni, ezért maga kezdett utánajárni az adatoknak. Később a Transparency International is besegített neki, jelenleg pereskednek az információkért, habár az elsőfokú ítélet szerint az üzemeltetőnek az előzetes fenntarthatósági tanulmány nagy részét nyilvánosságra kell hoznia. A lelkes Vas megyei civil Varga Józseffel Galavits Patrik készített interjút.

2019. augusztus 17. Hetes Stúdió / részlet, Galavits Patrik interjúja Varga Józseffel (19.08.17.)
11:47
00:00

A Haladás új stadionját 2017 őszén adták át, 15,6 millió forintba került, 8903 néző fér el benne. Az arénát a ZÁÉV építette, ezt a céget az év elején vásárolta meg Mészáros Lőrinc egyik vállalata. 

Varga Józseffel, egy szombathelyi civillel és Haladás-szurkolóval készítettünk tehát interjút, akit a Hali körüli ügyek zavartak, elsősorban a stadion, mert nagyon kuszák a viszonyok és sokáig nem találtak fenntartót a létesítményre. Amikor átadták, Puskás Tivadar azt mondta, „a Jézuska hozta” Szombathelyre a stadiont, ez elég jól leírja, hogy milyen homály van a kérdésben.

Varga József közölte: nem tudni, milyen előzetes tanulmányok alapján döntötték el, hogy megéri megépíteni, hogyan nem az adófizetők pénzéből lesz fenntartható, hoz-e valamilyen bevételt (a korábbi nem.) Az ehhez készült tanulmányt ugyanis tíz évre titkosították arra hivatkozva, hogy jövőbeni döntések megalapozásához lehet rá szükség.

 
Haladás Sportkomplexum, Szombathely, 2017 (wiki)
 


Varga József ezért közérdekű adatigénylést intézett az üzemeltetőhöz, de elutasították. Ekkor, mielőtt a cégnek (egy önkormányzati tulajdonú kft.-nek) válaszolt volna, megkereste a jog területén jártas civil szervezeteket, és mivel elsőként a Transparency International válaszolt, az ő segítségüket fogadta el. Látszott, hogy rutintalan a közérdekű adatigénylésekben - mondja Varga -, mert kis híján lemaradt egy határidőről, amelyet betartva perelhettek volna a fenntarthatósági tanulmányért.

Így viszont a Transparency segítségével megindították a pert és első fokon nyertek is, a döntés szerint közérdekű adatnak minősül az előzetes tanulmány, annak 80 százalékát nyilvánosságra kell hozni. Ezt megfellebbezte az érintett cég, ezért most másodfokon van az ügy, ősszel folytatódik.

Varga József egyébként mindhárom polgármesterjelöltnek elküldi kérdéseit arról, mit gondolnak az önkormányzat hozzáállásáról a profi sporthoz, kell-e támogatnia és ha igen, milyen mértékben. A jelenlegi arányt túlzónak tartja, de szerinte egyébként valamilyen szinten szükség van erre a marketingérték miatt. Az sem volt egyébként nyilvános adat (igaz, perelni sem kellett érte), hogy tavaly 800 millió forintot fordított látványsportokra a város.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: wikimedia commons

Hetes Stúdió
2019. augusztus 17., szombat 15.00
Riporter: Galavits Patrik