„Klubrádió
Reggeli gyors

Sportvezetők, akiknek nem tetszik a demokrácia

21/07/2019 11:23

| Szerző: Klubrádió

M. Dénes Tamás reggeli sportműsorában két olyan példát emelt ki, amikor egy sportvezető kijelentette: nem tetszik neki a demokrácia, Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi mindenható ura egyenesen Vlagyimir Putyin gondjaira bízná Európát. Szó esett a kivételesen jól szereplő magyar kupacsapatokról és kajak-kenuról is.


2019. július 19. Reggeli gyors-részlet/M. Dénes Tamás sportösszefoglalója (2019.07.19.)
06:46
00:00

Karsay Dorottya Nem tetszik a rendszer című számát hallják, bár egy kicsit most átvitt értelemben, mert az énekesnő a magyarországi állapotokról panaszkodott a dalában, most viszont két olyan sportvezetőről fogunk beszélni, akinek az Európai Unió nem tetszik, mint rendszer. Mínuszos hír volt a napokban , hogy a Formula-1 világbajnokság volt ügyvezetője, Bernie Ecclestone kijelentette, neki nem tetszik ez a demokrácia az EU-ban, ő bizony európai diktatúrát akar Vlagyimir Putyin orosz elnök vezetésével. Ezt mondta a 88 éves brit forma-1-es szaktekintély a The Timesnak. Mielőtt elmosolyodnánk egy idős férfi tévelygésein, azért jusson eszünkbe a Formula-1 versenynaptára, amelyet pilóták is kritizáltak, hiszen szinte már a versenyek fele diktatúrákban vagy diktatúraszerű autoriter rendszerekben van, lásd Azerbajdzsán, Bahrein, Abu Dhabi (Egyesült Arab Emírségek), Kína, Oroszország, Szingapúr és ki ne felejtsük ebből az illusztris társaságból Magyarországot sem. Érdemes figyelni ezeket a tendenciákat, mert a sport mindig előbb fordult a diktatúrákhoz, mint fordítva, mindig előjele egy társadalmi folyamatnak, ha a sportban megváltozik a stílus és durvulnak a kijelentések, a nyelvezet. Épp ezzel kapcsolatban érdemes megfigyelni, mi történik Kisvárdán, ahol a helyi sportigazgató, mint mondta, nem hisz a demokráciában a futballban. Szóval Kisvárdán a klub sportigazgatója, Révész Attila már hetek óta mondhatni harcban áll a csapat kapusával, az előző idényben a magyar bajnokság legjobb kapusának választott brazil Felipével. Ezt a harcot a felek ráadásul a magyar sportmédián keresztül vívják. A történet dióhéjban a következő: a kapus egészségügyi okokból kifolyólag nem jött vissza időben Brazíliából, a sportigazgató pedig a következőt nyilatkozta: Felipe értesülései szerint nem akar visszatérni Magyarországra. No de Révész nem számolt a közösségi média hatalmával. A játékos ugyanis a klub Facebook-oldalán jelezte, szó nincs arról, hogy nem akar visszatérni, azóta már meg is érkezett. A szurkolókat és a klubot imádja, Attilával (nyilvánvalóan Révész Attilára gondolt) viszont rossz a viszonya, főleg azért, mert nem tartja kellően profinak, noha Felipe a saját álláspontja szerint mindig száz százalékot nyújtott. Erre Révész Attila már számos alkalommal reagált, tegnap a sportnapilapban azonban felülmúlta önmagát, a következőt bírta mondani: Felipét a játékostársai nemigen kedvelik furcsa természete miatt, egyikük sem bánná, ha távozna. Ezt nevezik mobbingnak az ilyesmivel meg foglalkozó demokratikus államokban. A történet hosszú, lehetne meg foglalkozni azzal, miért a Révész Attilák a nagy nyertesei annak, ha a sport a diktatúrák felé fordul, de erre most nincs idő. Csak arra van, hogy megállapítsa az ember, hogy: „nem tetszik a rendszer”.

 
Vlagyimir Putyin, Bernie Ecclestone (forrás: wikipedia)
 
 


Ami a nemzetközi kupákat illeti, régen mondhattunk el hasonlót, de igaz: mind a három magyar csapat továbbjutott az Európa Liga selejtezőjében, mégpedig mind a három döntetlennel. A Honvéd Vilniusban Kamber góljával es 1-1-el mentett pontot, a Videoton (idéntől MOL Fehérvár FC) Felcsúton 0-0-ra végzett a montenegrói Zetával és a Debrecen az albán Kukesi otthonában játszott 1-1-es döntetlent, amelyen Szatmári Csaba talált be. A Honvéd a román Craiovával, a DVSC a Torinóval, a Videoton pedig a Vaduzzal találkozik a következő fordulóban. Óriási meglepetésre kiesett a nemzetközi kupából a szebb napokat látott horvát Hajduk Split, Gyurcsó Ádám csapata a máltai, igen jól hallották, máltai Gzira csapatától kapott ki 3-1-re hazai pályán egy 96.perces góllal és búcsúzott. Az este talán legizgalmasabb meccsén a Cracovia Krakkó a Dunaszerdahely csapatával végett 2-2-re, továbbmentek a csallóköziek idegenben lőtt több góllal.

Végül még egy érdekes nyilatkozat: a doppingolás miatt négy évre eltiltott világbajnok kajakos Takács Tamara  a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbez doppingvétségért kapott eltiltása miatt. „Áldozat vagyok. Biztos vagyok az ártatlanságomban” - jelentette ki Takács Tamara, aki szerint „megmérgezték” az egyik táplálék-kiegészítőjét. A sportoló úgy fogalmazott, nagyon nehéz időszakban van, még mindig nem tudja felfogni, ami történt, pszichológushoz is jár.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: wikipedia

Reggeli gyors / Reggeli sport
2019. július 19., péntek 08.00
Műsorvezető: M. Dénes Tamás