„Klubrádió
Reggeli gyors

A pénz fojtja meg a focit

23/04/2019 08:52

| Szerző: Klubrádió

Sikerült ezt is túltolni. Annyi állami és egyéb pénzt ömlesztettek a labdarúgásba, hogy az kiölte a hatékonyságot.

Volt egy terve a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a 2010-es kormányváltás után, amely állami segítséggel tette volna rendbe a sportágat, azaz önfenntartóvá és sikeressé. 2020-ra a focinak népszerűvé, ezáltal nettó befizetővé kellett volna válnia.

A g7.hu újságírója, Jandó Zoltán egy cikksorozatban tárja fel, hogy mi valósult meg a tervből. Az már nyilvánvaló, hogy a fő cél nem: a meccseken alig vannak nézők, klubszinten pedig az eredmények lehangolóak. A válogatott időnként meg-megvillan, de igazi sikereket nem ér el.

Az MLSZ anno 170 milliárd forintot szánt a nagy terv megvalósítására, ennek legalább a négyszeresét kapta meg, valószínűleg ennél többet is, de annyi csatornán folyik a pénz a fociba, hogy ezt nem lehet igazán követni. A szövetség 650, nem tévedés, 650 pálya építését támogatta. Csak a Puskás Stadion kétszer annyiba kerül, mint amennyit eredetileg terveztek stadionépítésre.

Az tény viszont, hogy az igazolt labdarúgók száma szépen megnőtt, mostanra lehetnek úgy háromszázezren. (Érdemes ezt összevetni a nézők számával.)

Hogy mi a baj a rengeteg pénzzel? Alapvetően az, hogy megfojtja a hatékonyságot. A klubok akkor is megélnek, ha semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni, miközben a sportág máshol piaci alapon működik, legalábbis részben.

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.