„Klubrádió
Reggeli gyors

Tiltják a magyar himnuszt Szlovákiában?

5/04/2019 09:24

| Szerző: Klubrádió

Érdekes összefüggés a templomok és a focipályák között. Dunaszerdahely újra forrongó katlan lehet.

2019. április 05. Reggeli gyors - részlet 19.04.05. Karaffa Attila
07:03
00:00

Nem csak a focimeccseken, hanem a templomokban sem lehet majd elénekelni a magyar himnuszt. Erről a Dunaszerdahelyi focicsapat egyik szurkolója beszélt a Reggeli gyorsban. Mint mondta, a törvénymódosítást kezdeményező politikus arra hivatkozott, hogy sérti őt, ha sokan éneklik a magyar himnuszt a stadionban, Karaffa Attila szerint azonban ez a magyarságuk kifejezése miatt fontos és senkinek sincs oka veszélyesnek érezni.

Az igazsághoz tartozik, hogy nem csak a magyar himnuszról van szó, a törvénymódosítás szerint büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát lejátszani, vagy énekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

A himnusz, mint műfaj egyébként vallási eredetű, egyfajta ima, ezért érdekes, hogy a templomokban sem szabad énekelni. Az pedig Karaffa Attila szerint szintén figyelemre méltó, hogy a törvénymódosítást akkor fogadta el a pozsonyi parlament, amikor a Benes dekrétumok évfordulója van.

A szurkoló abban bízik, hogy az államfő nem írja alá a törvényt.

A műsor részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezetők: Pálinkás-Szűcs Róbert és Pikó András. Kiemelt kép: Flickr.com.