„Klubrádió
Reggeli gyors

Szlovákia jelzést adott

2/04/2019 07:19

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Közép-Európa nem adta fel a liberális demokráciát, Caputová megválasztása üzenet Orbánnak is. A korrupció miatti felháborodás kulcstényező. Nemzetközi lapszemle.

2019. április 02. Reggeli gyors - részlet 19.04.02. Lapszemle
04:48
00:00

Lehetséges, hogy az európai szavazók tompítani kezdik a kontinens politikai irányváltására törekvő nacionalisták hangját. A májusi európai parlamenti választások közeledtével, Szlovákia szociálliberális, korrupcióellenes harcost választott elnökké, populista ellenfeleivel szemben – írja az elsősorban üzleti témákkal foglalkozó, de a politika területén is otthonosan mozgó Bloomberg amerikai hírügynökség. A cikk szerzője szerint Zuzana Caputová győzelme figyelmeztető jel lehet olyan euroszkeptikus vezetők, mint a szomszédban található Orbán Viktor számára, aki annak érdekében igyekszik összekovácsolni a nacionalista erők csapatát, hogy az uniós választásokat a további európai integrációval szembeni népszavazássá tegye meg. Bár a szlovák államfői tisztség nagyrészt csupán formális jellegű, Caputová fölemelkedését szerte az EU-ban ünneplik a liberálisok.

 
Zuzana Caputová Fotó: Facebook
 

Szlovákia elkerülte a nacionalista megingást

„Caputová mindenben Orbán ellentéte” - idézi a Bloomberg Lukas Kovandát, a prágai székhelyű, Cseh Alapítvány elnevezésű befektetői csoport vezető közgazdászát.

Az írás kitekintő része felhívja a figyelmet arra: Szlovákia elkerülte azt a nacionalista megingást, ami Itáliától Lengyelországig megfigyelhető a választói magatartáson. Az olyan pártok, mint például az olasz Liga vagy a spanyol Vox annak köszönhetik szárnyalásukat, hogy az unió nem volt képes megoldani egy sor kihívást, köztük a Brexitet, a görög helyzetet, a fiatalok munkanélküliségét, illetve a migrációt. Ez a tény égből hulló manna volt azon nacionalista érvelés számára, hogy az EU döntéshozatali mechanizmusa egyfelől túlságosan betolakodó jellegű, és a tagállamok nemzeti érdekei ellen irányul, másfelől így sem elég hatásos ahhoz, hogy megoldja a problémákat.

Populisták kezében a pénz?

A cikk hivatkozik a Bloomberg Economics szakműhely egyik elemzésére, amely szerint a világ legbefolyásosabb gazdaságait csaknem 70 százalékban populista kormányok, illetve nem demokratikus rezsimek ellenőrzik, és ez kétszerese a három évvel ezelőtti helyzetnek. Megjegyzem, ennek az adatnak a mögöttes tartalmát a hírügynökségi jelentés nem fejti ki bővebben, maga a teljes elemzés pedig csak a Bloomberg különleges előfizetői köre számára érhető el, így nem világos, hogy a drámai mértékű emelkedést pontosan milyen változásoknak tulajdonítják az amerikai elemzők. Gyanítható, hogy magának az Egyesült Államoknak a kormányzatában is populista vonásokat véltek fölfedezni. De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy a Bloomberg azt látja Caputová győzelmében: a populizmussal szembeni ellenhatást fejtenek ki azok az európai választók, akik elégedetlenek ugyan a hagyományos pártokkal, de nagyra értékelik az olyan vívmányokat, mint a gazdasági prosperitás, illetve a vízummentes munkavállalás és utazás lehetősége.

A 45 éves, elvált, kétgyermekes Caputovát, aki a politikai ismeretlenségből érkezett, a korrupció miatti közfelháborodás segítette – állapítja meg a Bloomberg, és hozzáteszi: ez, mármint a korrupció volt a kulcstényező a szomszédos Ukrajnában is, ahol vasárnap tartották az elnökválasztás első fordulóját.

Európa-szerte a centrista pártok vezetnek

A legutóbbi európai közvélemény-kutatási felmérés azt mutatja, hogy a centrista pártok bőven vezetnek a nacionalista erőkkel szemben – írja a hírügynökség. Lengyelországban a Jog és Igazságosság párt, amely Orbánhoz hasonlóan, összetűzésbe került Brüsszellel amiatt, hogy politikai befolyást akart érvényesíteni az igazságszolgáltatás fölött, azért küzd, hogy megőrizze népszerűségi előnyét az őszi parlamenti választásokra. Miközben Orbán saját hazájában még domináns szerepet játszik, befolyása csökkent, miután felfüggesztették a Fidesz tagságát az unió legnagyobb pártcsaládjában. A magyar vezető által „illiberális demokráciának” nevezett rendszer egyik mintaországában, Törökországban pedig Recep Tayyip Erdogan elnök kormányzó pártja a helyhatósági választásokon elveszített nagyvárosokat – olvasható a Bloomberg által adott helyzetképben. A cikk arra is kitér, hogy nem csupán Caputová, hanem második fordulóbeli ellenfele, a Smer kormánypárt jelöltje, Maros Sefcovic is EU-párti álláspontot képviselt. „Szlovákia olyan jelzést adott, hogy Közép-Európa nem adta fel a liberális demokráciát” - idézi a Bloomberg a pozsonyi Politikai Intézet vezetőjét. Michal Vasecka szerint ez a jelzés reményt ad a Cseh Köztársaságnak, Magyarországnak és különösképpen Lengyelországnak.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Duna-híd Pozsonyban a fény ünnepén, Pixabay.