„Klubrádió
Reggeli gyors

Liberális jelölt lehet Szlovákia elnöke

18/03/2019 09:17

| Szerző: Klubrádió

Nagy eséllyel indulhat neki a második fordulónak Zuzana Caputová, aki a liberálisok elnökjelöltje. Távolítani szeretné az országát Moszkvától.

2019. március 18. Reggeli gyors - 19.03.18. Öllös László
06:17
00:00

Jogbiztonságra, törvényre, rendre vágynak a szlovákok, valószínűleg ezért nyerhette meg az elnökválasztás első fordulóját Zuzana Caputová, aki a politikában kezdőnek számít. A liberális Progresszív Szlovákia jelöltje 40,57 százalékot szerzett, két hét múlva, a második fordulóban a szociáldemokrata Smer jelöltje lesz az ellenfele.

Öllös László politológus, a Fórum Intézet elnöke a Reggeli gyorsban kifejtette: Szlovákiában is viszonylag gyenge az elnök, szűk a hatásköre. A közvéleményt formáló ereje azonban igen erős. Caputová Nyugat-orientált, távolítani szeretné az országát Moszkvától. Az ügyvédnő a politikában valóban kezdő, de a közéletben eddig is benne volt. Ha máshonnan nem, akkor egy illegális szemétlerakó ügyéből biztosan ismerik az emberek. Ez azért fontos, mert Szlovákiában közvetlen elnökválasztás van.

A rend igénye nem véletlen, húsz éve történt Dunaszerdahelyen az alvilág egyik legnagyobb mészárlása, azóta sem sikerült megoldani számos más gyilkossági ügyet, a közelmúltbeli újságíró-gyilkosság szálai pedig a legmagasabb politikai körökig érhetnek.

Zuzana Caputovának jó esélyei vannak a második fordulóban, ellenfelének egészen szélsőséges erőkkel kellene összefognia ahhoz, hogy nyerhessen.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/Jakub Gavlak.