„Klubrádió
Reggeli gyors

Merkel a V4-ekkel tárgyal, Orbánnal külön nem

7/02/2019 14:16

| Szerző: Klubrádió

A visegrádi országok külön csoportot alkotnak az Európai Unióban, de mindenben azért nem egységesek. Csehország és Szlovákia sokkal inkább alkalmazkodik a közösséghez, mint Lengyelország és Magyarország.

 

2019. február 07. Reggeli gyors -részlet 19.02.07. Hegedűs Dániel
08:16
00:00

Angela Merkel német kancellár a Visegrádi négyek vezetőivel tárgyal. A tervek szerint az Európai Unió következő költségvetése lesz a fő téma, tágabb értelemben Európa jövője. Orbán Viktor szereti erősnek láttatni a V4-eket, amelyek gazdaságilag erősen kötődnek Németországhoz. A kancellár külön nem tárgyal a magyar miniszterelnökkel. A célja inkább az lehet, hogy Csehországot és Szlovákiát közelítse még inkább az EU-hoz.

Az ötoldalú találkozó jelentőségéről Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője beszélt a Reggeli gyorsban. Véleménye szerint Orbán Viktortól semmilyen különösebb lépés nem várható, minden bizonnyal marad a konfrontatív politikánál. Ugyanis ez a stratégiája. Ha ezt folytatja, vagyis bizonyos kérdések tárgyalásakor tör-zúz az unióban, akkor számíthat arra, hogy a józan európai vezetők más kérdésekben engednek neki. Példaként említette Orbán menekültpolitikáját, amely 2015 óta teljesen irracionális.

Kérdés persze, hogy meddig folytathatja? Az EP-választások után lehet, hogy a Fidesz az Európai Néppárt harmadik legnagyobb nemzeti csoportja lesz, ami elég erős pozíció. Ám az is lehetséges, hogy Macron francia elnök forgatókönyve valósul meg, aki a liberálisokkal összefogva komoly erőt képviselhet az Európai Parlamentben. Amennyiben így történik, könnyen Orbán orrára koppinthatnak majd.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Szecsődi Balázs.