„Köszönjük,
Reggeli gyors

Caputová esélyes a második körben is

21/03/2019 14:21

| Szerző: Klubrádió

Progresszív liberális jelölt nyerte a szlovákiai elnökválasztás első fordulóját. Jó esélye van a folytatásban is. Közben új magyar párt alakul.

2019. március 21. Reggeli gyors/Interjú a szlovákiai elnökválasztásról (2019.03.21.)
26:50
00:00

Meglepetésszerű győzelmet aratott a progresszív Zuzana Caputová a szlovák elnökválasztás első fordulójában. A kormányzó Smer által támogatott ellenfele, Maros Sefcovic aligha tudja megszorongatni a jövő heti második voksoláson. Gál Zsolt, a Comenius Egyetem tanára szerint a siker abban rejlik, hogy a jogásznőt sokan ismerik, hisz jogvédőként dolgozott különböző civil szervezetekben. Az is segített, hogy az egyik vetélytársa nagyon önzetlenül visszalépett.

A Robert Fico vezette Smer már hanyatlóban van, a szlovákok többségének elege van a kormányból. Az extrémista tábor java része valószínűleg nem megy el a második fordulóban voksolni, így Caputová esélye tovább nő.

Az elnökválasztás ugyan nem olyan jelentőségű, mint a parlamenti, amely jövő tavasszal esedékes, mégis jelez egy hangulatot. Ráadásul nem lehet kizárni az előrehozott választás lehetőségét sem, mert a kormánykoalícióban mindennaposak a konfliktusok.

A jogásznőt a média egy része támogatta a kampányban, más része viszont erősen támadta. Közösségi oldalakon is megpróbálták befeketíteni, sőt egyházi körökből is érték támadások.

Közben Szlovákiában az MKP és a Most-Híd mellett alakul egy új magyar párt is, a Magyar Fórum. Gál Zsolt nem tart attól, hogy ezzel tovább gyengül a magyarság képviselete, mert tovább osztódnak a szavazatok. A meglévő pártok ugyanis már most is gyengén szerepelnek, így nem igazán lehet rájuk számítani. Az új párt anyagi támogatásra nem számít, olyat el sem fogad, erkölcsi segítséget viszont igen. Fontosnak tartják – már csak azért is, mert Orbán Viktor megosztó személyiség Szlovákiában is -, hogy a magyar kormány ne avatkozzék be a külhoni magyarság ügyeibe.

Galavits Patrik interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.