„Klubrádió
Hetes Stúdió

Könnyen törik – szlovák-magyar viszony alulnézetből

27/03/2019 09:24

| Szerző: Klubrádió

Már csak rossz emlék a tíz évvel ezelőttig jellemző feszültség Magyarország és Szlovákia között, ez pedig a magyar kisebbség asszimilációjának is kedvez. A Klubrádió riportere Szlovákiában járt utána annak, hogy mi lehet a kifutása a mai folyamatoknak. Sok személyes tapasztalat mellett, egy kellemetlen élménnyel is gazdagodott.

2019. február 23. Galavits Patrik szlovák anyaga
14:24
00:00
Sokat javult az elmúlt években a szlovák-magyar viszony, nem túl régen még komoly ellentétek feszültek a két ország között. Sokat javult a magyar kisebbség megítélése is az országban, ráadásul a szlovákok egy része szimpatizál Orbán Viktor politikájával.

Miért asszimilálódik annyi magyar a többségi társadalomba a Felvidéken? Kire szavaztak az elnökválasztáson? Hogy készültek a felvidéki szurkolók a szlovák-magyar meccsre? Galavits Patrik Dunaszerdahelyen, Pozsonyban és Nagyszombatban kereste a válaszokat.

Az előző évtizedben menetrendszerűen követték egymást a szlovákok és a magyarok közti botrányok északi szomszédunknál. Nem egyszer tettlegességig fajultak az etnikai alapú ellentétek: Malina Hedviget 2006-ban Nyitrán állítása szerint azért verték meg, mert telefonján magyarul beszélt, 2008. november elsején pedig a dunaszerdahelyi szurkolókat máig tisztázatlan okokból kezdték válogatás nélkül ütlegelni a Slovan Bratislava elleni meccsükön a saját stadionjukban.

 Pozsonyban a gombamód szaporodnak a felhőkarcolók / fotó: Galavits Patrik 
 

Mostanra ugyan csillapodtak a kedélyek, a kapcsolatok jelenleg jónak mondhatók, de a helyzet törékenynek látszik. A Klubrádió riportere Szlovákiában próbált utánajárni, milyen ma szlovákok és magyarok viszonya, és mit hozhat a jövő. A rohamosan fejlődő Pozsonyon kívül elment Dunaszerdahelyre és Nagyszombatba is, előbbiben magyarságukhoz ragaszkodó helyiekkel találkozott, utóbbiban pedig egy kellemetlen élménnyel is gazdagodott.

Galavits Patrik a Hetes Stúdió március 23-i adásában elhangzott helyszíni riportjának bővített változatát a cikk elején tudják meghallgatni.