„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar foci: a 67-es úton jár a válogatott

15/06/2019 08:43

| Szerző: Klubrádió

Rég nem látott hazai győzelmi szériát épített fel Marco Rossival a magyar labdarúgó-válogatott, és szintén évtizedek elteltével lett bajnok a St. Louis Blues jégkorongcsapata. M. Dénes Tamás zenés sportösszefoglalója. 

2019. június 14. Reggeli gyors / részlet, M. Dénes Tamás sportműsora (19.06.14.)
06:13
00:00


A Republic 67-es úton című dalát hallják, ugyanis két sportvonatkozásról szeretnék Önöknek beszélni, amelyek az 1967-es évvel állnak szoros összefüggésben. Itt van máris Marco Rossi esete, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitányának olyan is sikerült, ami utoljára 1967-ben Illovszky Rudolfnak jött össze, 5 hazai meccset nyert zsinórban. Belegondolva a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetébe, nagyon.-nagy dolog ez, és mutatja, hogy Rossi remek választás volt a szövetségi kapitányi posztra. A válogatott olasz trénere mind a 3 hazai meccset megnyerte idén, olyan ellenfelek ellen, mint a jóval esélyesebb Horvátország vagy Wales, de meg tavaly is legyőzték a mieink Finnországot, Észtországot és Görögországot. Ez a széria utoljára olyan játékosokkal sikerült Illovszkynak, mint – és most érdemes megkapaszkodni –, Albert, Mészöly, Bene, Farkas és Varga Zoltán. Szóval nagy öröm ez, és csak reménykedni lehet benne, hogy a válogatott megy tovább ezen a bizonyos 67-es úton.

 
1968. Magyarország, Budapest XIV., Népstadion Magyarország - Szovjetunió EB mérkőzés 1968. május 4. (forrás: Fortepan)
 


Maradva a 67-esnél, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) bajnok lett a St. Louis Blues csapata, amely a döntőben a toronymagas esélyes Boston Bruinst iskolázta le. 1967 óta vártak a St. Louis-iak az első Stanley-kupagyőzelmükre. pedig már 1968-ban döntőbe jutottak, sőt, '69-ben és '70-ben is, de az áhított trófeát csak nem sikerült elhódítaniuk. Sőt, azóta nagy a csend. Elannyira, hogy a St. Louis-i kékek szurkolótáborát kiáltották ki az NHL legpechesebb drukkereinek, mert a csapatuk mindig nagyon jól szerepelt az alapszakaszban, hogy aztán óriásit bukjon a rájátszásban. Idén ez másképp volt, nagyon nem ment a csapatnak, aztán január másodikán 32 együttesből a 31. helyen álltak, teljes mélypont. Jött egy edző, Craig Berube, aki a csapata negyedik számú kapusát Jordan Binningtont, akit a klub kölcsön akart adni a harmadosztályba, szóval egy „nevenincs, leselejtezett” kapust tett meg első számúnak. És csodák csodájára, Binnington a kapuban nem tudott hibázni, vele 32-ből 24 meccset nyert a St. Louis, úgy, hogy a csapat soha nem kapott több mint 1 vagy 2 gólt. A rájátszásban pedig folytatta ezt a szériát. a nagy esélyes Boston Bruins ellen is. A mindent eldöntő 7. meccsén 33 lövésből 32 t megfogott – elkepesztő ez a 25 éves kapus. Pedig az utolsó meccset idegenben játszották Bostonban, de 2-0-s vezetésnél Binnington egyszerűen kivédte Nordström szemét, pedig a svéd teljesen egyedül volt a kapussal szemben. Nem véletlen, hogy a végső dudaszó után is őt rohamozták meg a játékostársak. Szóval 52 év után NHL-bajnok lett a Blues, pedig sem Wayne Gretzky, sem Brett Hull nem játszott már a soraiban. Viszont volt egy csodakapusuk.

A világ legjobbjának eddig hatszor megválasztott Marta történelmet írt azzal, hogy 5. világbajnokságán is pályára lepett, de a brazil női labdarúgó-válogatott 2–0-s előnyről 3–2-re kikapott Ausztráliától a franciaországi világbajnokság csoportkörének második fordulójában. Fantasztikus a vb egyébként: tízezer alá még egyszer sem csökkent a nézőszám, de a franciák, németek, norvégok meccsit, több mint húszezren figyelik a stadionokban. Hihetetlen, hogy mekkora szintet lépett a női labdarúgás és hogy tőlünk nyugatra mekkora publicitást kap.

65-58-as vereséget szenvedett a magyar női kosárlabda-válogatott Csehországtól a prágai felkészülési tornán. A mieink legjobbja Határ Bernadett volt 13 ponttal.

Még egy történet a végére, nem vidám: a lengyel labdarúgó-szövetség a lengyelek Izrael elleni 4-0-s győzelmét „pogromnak” nevezte. Vélhetően vicceskedni akartak – nem sikerült.

Reggeli gyors
2019. június 14., péntek, 09.00
Műsorvezető: M. Dénes Tamás