„Klubrádió
Esti gyors

Magyar foci: az adófizetők jártak rosszul

10/08/2019 20:38

| Szerző: Klubrádió

Milliárdos ajándékot jelentett a magyar futballkluboknak az adózás változása, tehát ők és a játékosok mindenképpen jól jártak. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint igazságtalan ez a helyzet, ha a fodrászok kapnának ennyi pénzt, ők is jobban teljesítenének.

2019. augusztus 09. Esti gyors - részlet 19.08.09. Dénes Ferenc
06:04
00:00

Az mfor.hu cikkéből kiderül: milliárdos összeget nyertek a magyar klubok azon, hogy a játékosok akár 500 milliós éves fizetése után sem kell közterhet fizetni.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint elsősorban a játékosok jártak jól, mert több maradt a zsebükben, másodkörben a klubok jártak jól, mert kisebb lett a költségteher, amit rögtön el is költöttek bérnövekményre. És a szurkolók is közvetve, sok áttételen keresztül jól jártak, mert minőségibb játékosokat tudnak igazolni a csapatok, „elvileg jobb lesz a játék”. Aki rosszul járt, az az adófizető - mondta.

Mint az mfor írja, az Fehérvárnál (ex-Videoton) 2,5 millió forint az átlag bruttó bér. Dénes Ferenc jelezte, az NB I-en belül kiugróak a Fehérvár és az FTC lehetőségei, de összességében kisebbre nyílik az olló, mint a nagy bajnokságokban, ezért van az, hogy sok a meglepetés-eredmény. Szerinte középtávon már meglátszik az eredményességen a nagyobb fizetési keret.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: kissé érthetetlen és „unortodox”, hogy mennyi állami pénz folyik a csapatok környékére. Ez nem teljesen példa nélküli egyébként, de inkább Kelet-Európában fordul elő hasonló. És - folytatta Dénes Ferenc - igazságtalan minden más gazdálkodó szervezettel szemben, mert ha a fodrászok kapnának ennyi pénzt, akkor a fodrászat is jobban teljesítene, ha a rádiósok, akkor pedig a rádiózás műfaja újulna meg.

Szerinte a jelenlegi helyzet addig tartható fenn, ameddig a kormányzat szereti a labdarúgást, és amíg a költségvetés lehetőségei engedik.

Címlapi kép: Pancho Aréna (Felcsút), Wikimedia Commons

Esti gyors 
2019.08.09. 18:00 
Műsorvezető: Bálint Judit