„Klubrádió

Fradi-Dinamo előtt: mitől hasít a horvát futball?

12/08/2019 13:04

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Habár jó eredményt ért el a Ferencváros a BL-selejtező harmadik fordulójában Zágrábban a Dinamo ellen, a visszavágó biztosan nem lesz sétagalopp. De mitől ennyire jó a horvát futball? Ez volt a téma az Y egyik tavaly nyári adásában.

2019. augusztus 11. Y - Galavits Patrik generációs műsora (19.08.10.)
49:24
00:00

Múlt kedden 1–1-es döntetlent játszott a magyar bajnok Fradi a horvát címvédő Dinamo Zagreb ellen a Bajnokok Ligájában, így bizakodva várhatja a budapesti visszavágót.

A párharc esélyese előzetesen egyértelműen a Dinamo volt, amit a zágrábi meccs első perceiben bizonyított is. A Fradi játékosai gyakorlatilag csak mozizni tudtak, amíg a hazaiak gyors labdajáratásaikkal és látványos megoldásaikkal jutottak át a magyar bajnok védelmén. A spanyol U21-es válogatott Dani Olmo aztán a hetedik percben meg is szerezte a vezetést a Dinamónak.

Sigér Dávid szerencsés góljával a második félidőben egyenlíteni tudott az FTC, és végül döntetlennel távozott Zágrábból, de a horvát és a magyar labdarúgás közötti minőségbeli különbségek újból kidomborodtak. Míg a Dinamóban hat horvát játékos kezdett, a cserepadról pedig később további kettő hazai labdarúgó állt be, a Fradiban az egész meccsen mindössze három magyar  szerepelt.

A horvátok tehát nyolc olyan játékost tudtak pályára küldeni, akiket a saját futballjuk nevelt ki és megállják helyüket nemzetközi szinten is (ráadásul a fiatalabbak, mint Lovro Majer vagy Nikola Moro, minden bizonnyal hamarosan eurómilliókért hagyják majd el a zágrábiakat, nem beszélve az U21-es Európa-bajnok Dani Olmóról), míg a Fradiban rendszerint több külföldi lép pályára, mint magyar.

Az Y egy tavaly júliusi adásában, Horvátország franciák ellen elvesztett világbajnoki döntője után kerestük a választ arra, hogy lehet déli szomszédunk ennyivel sikeresebb a labdarúgásban, mint mi. A magyar válogatottnak esélye sem volt kijutni az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, közben a négymilliós Horvátország a döntőig menetelt. (Korábbi nagy generációjuk 1998-ban bronzérmet szerzett, akkor az elődöntőben állították meg Sukeréket a franciák, miközben a magyar válogatott az emlékezetes pótselejtezőn maradt le a vb-ről, két meccsen 12 gólt kapva Jugoszláviától). Miért lesznek klasszisaik a horvátoknak és miért kell nagyítóval keresni a topbajnokságokban is értékelhető magyar játékosokat?

A stúdióban Kele János, a 24.hu jelenlegi szakírója, a Spíler TV korábbi szakértője volt Galavits Patrik vendége, telefonon pedig Lendvai Miklós korábbi válogatott labdarúgó és edző, aki a ZTE szakvezetőjeként évekkel ezelőtt emlékezetes kirohanást intézett fiatal játékosai ellen, illetve Szoboszlai Zsolt utánpótlás-edző szólt hozzá a témához, aki saját alapítású focisulijában indította el fia, Dominik karrierjét. 

Szoboszlai Dominik a tavalyi beszélgetés óta alapembere lett klubcsapatának, a Red Bull Salzburgnak és a magyar válogatottnak is.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszás gombra kattintva, illetve Spotifyon. Címlapi kép: Ferencváros-Újpest bajnoki 2013-ban, forrás: Wikimedia Commons

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. augusztus 10., szombat