„Klubrádió
Esti gyors

Végignézzük, ahogy elvágtatnak a lówellnessre szánt milliárdokkal? – Gergely Zsófia jegyzete

30/05/2019 18:05

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Kell a lówellness, mint falat kenyér, vagy még stílszerűbben: pont úgy kell, mint a már megépült lovasstadion Szilvásváradra, amit hazánk kantáros nadrágos Forbes-listása, Mészáros Lőrinc betonozhatott bele jó pénzért a Bükk legszebb völgyébe.

2019. május 30. Esti gyors-részlet (2019.05.30. Gergely Zsófia jegyzete)
02:25
00:00
Lówellness – egy szó, amire 2017 végén csodálkoztam rá, és aminek valószínűleg csak itt, NER-Land valóságában van értelme. Ekkor, a szokásos évvégi kasszakiürítés sodrában derült ki, hogy az Orbán-kormány lovasakadémiát és termálvizes lórehabilitációs központot finanszíroz Kisvárdán. Tudják, abban a városban, ahová Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter áldásos hatására annyi pénzt pumpáltak, hogy csak úgy emlegetik: a kelet Felcsútja.

A 2,2 milliárd forintból megvalósított ló-rekreációtól persze kiakadt a közvélemény és teljesen érthetően a képzeletbeli demagógia-mutató is. Már ha demagógiának címkézzük, hogy sokan - ki gúnyolódva, ki viccesen vagy nekifutásból anyázva - a szétrohadó kórházak, a rozsdásodó mentők, a nyomorgó vidék vagy a lepukkant iskolák mellé tették oda ellenpontként a termálvízben rehabilitálódó patások képét.

A paripák pompás központját a Magyar Lovassport Szövetségre bízták, bőszen védték persze a tervet, hisz lovas nemzet vagyunk – na és az sem árt, hogy a fő-pacista, CBA-s Lázár köztudottan jóban van Orbán Viktorral. Kell a lówellness, mint falat kenyér, vagy még stílszerűbben: pont úgy kell, mint a már megépült lovasstadion Szilvásváradra, amit hazánk kantáros nadrágos Forbes-listása, Mészáros Lőrinc betonozhatott bele jó pénzért a Bükk legszebb völgyébe.

Aztán sokáig csend volt, a lówellness nem nyitott meg. Pár hete viszont észrevétlenül átsiklott egy kormányhatározat a rendszeren, olyan jogi szakzsargonnal, ami laikusnak kínai. Csak egy szó volt gyanús: valami lovas nonprofit kft.-ről szólt, de a többit jól kozmetikázták a rafinált kodifikátorok. Előtúrom a korábbi határozatot, amire sunnyogva mutogatnak és hirtelen összeáll, hogy már nemcsak a lówellnesst képesek megcsinálni ebben az elhülyített-elcsigázott országban, még erre is lapot húznak: direktben odaadják az erre szánt milliárdokat egy olyan kft.-nek, amiről már korábban megírta a média, hogy gyanús, mert összekapcsolható Seszták Miklós köreivel.

A paci jólétre pántlikázott pénz átcsoportosítását Palkovics László innovációs miniszternek kell intéznie – olvasom tovább, így rendelkezik Orbán Viktor. S.k. Ez is szép feladat, mondhatnám, méltó az MTA kicsinálásához.

Gergely Zsófia jegyzete a 2019. május 30-i Esti gyorsban hangzott el.