„Klubrádió
Megbeszéljük...

Visszavenné az iskolákat, kórházakat Budapest

24/10/2019 17:14

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Orbán Viktor most fehér zászlót lenget és időt kér – így gondolja Horváth Csaba, Zugló polgármestere, aki szerint most stratégiai döntéseket kell hozni a beruházásokról.

2019. október 24. Megbeszéljük - részlet 19.10.24. Horváth Csaba
12:14
00:00

Több pénzt kér vissza az adókból a főváros - jelentette ki Horváth Csaba, Zugló polgármestere-, és a többletbevételből vállalja, hogy többet költ oktatásra, egészségügyre. Véleménye szerint a NER most egy komoly ütést kapott, Orbán Viktor feltartja a fehér zászlót, időt kér, ezért tesz ígéreteket, ezért született kormányhatározat arról, hogy a tervezett beruházások a főváros igényei szerint, illetve annak egyetértésével valósuljanak meg. A kormány most a Fővárosi Közgyűlés egyértelmű állásfoglalását várja.

Horváth Csaba a legfontosabbnak az oktatási és egészségügyi intézmények visszaszerzését tartja, s ha a naponta befizetett 20 milliárd forintnyi adóból az eddiginél többet kap vissza az államtól, akkor ezeket az intézményeket jobban, gondosabban tudja üzemeltetni. Világos, hogy az államosítással együtt megkapott feladatokat a kormány nem tudta jól kezelni.

Hogy mi lesz a tervezett stadionokkal? Mi lesz azokkal a világversenyekkel, amelyeket új létesítmények híján nem tudnak majd megrendezni? Horvát Csaba szerint a budapestiek annak tudatában döntöttek, hogy ellenzéki győzelem esetén lesz egy értéksorrend. Ahogyan Karácsony Gergely főpolgármester megfogalmazta: először minden kerületben legyen korszerű CT, aztán jöhet a többi fejlesztés. Egyébként ebben az ügyben újra meg fogják kérdezni a fővárosiakat.

Zugló polgármesterét persze a Városliget beépítése érinti leginkább. Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergellyel együtt le fognak tenni egy tervet a kormány asztalára. Azokat az építkezéseket, amelyek még el sem kezdődtek, valószínűleg megakadályozzák. Ahol már elkezdődött a munka, netán valami már ki is nőtt a földből, ott alaposabb műszaki vizsgálatra, felmérésre van szükség. A cél az, hogy a bontás, a félbehagyás, a felépítés közül azt a megoldást válasszák, amelyik a legkevesebb környezeti kárral jár. Például a Dózsa György úton már vannak gödrök, oda jól jönne egy mélygarázs, ha fölé nem húznának fel egy óriási épületet.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának, még november elején össze kell ülnie, hogy elkezdje a legégetőbb kérdések tárgyalását. Addig is takaréklángon folytatódnak a már megkezdett munkák.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Városliget Zrt.

Megbeszéljük
2019.10.24. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György