„Klubrádió
A lényeg

A Lokál diktátornak nevezte Karácsonyt, a főpolgármester válaszolt

31/10/2019 14:43

| Szerző: Klubrádió

Karácsony diktátorként be akarja tiltani a Lokált – ezt írta címlapján a kormánypárti bulvárlap. A főpolgármester Deák Ferencet idézte, mi a TASZ-t kérdeztük.

2019. október 31. A lényeg / részlet, Hegyi Szabolcs, TASZ (19.10.31.)
00:36
00:00

A kormánypárti bulvárlap (amely korábban Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó érdekeltségébe tartozott, majd az állami mamutcéghez, a KESMA-hoz került), csütörtökön „Példátlan támadás a sajtószabadság ellen: Karácsony diktátorként be akarja tiltani a Lokált” szövegű címlappal jelent meg.

Egy sajtóterméket előállítani nyilván a sajtószabadság gyakorlásának része. Önálló döntés, hogy ingyenesen állítják-e elő és így akarják-e terjeszteni. Ettől független kérdés, hogy egy önkormányzatnak mennyire kell részt vennie a terjesztésben. A sajtószabadságba a sajtótermékek szabad előállítása tartozik bele, az nem, hogy ebben részt vesz-e egy polgármester vagy önkormányzat. Ha az önkormányzat ebbe magától nem megy bele, az még nem jelent korlátozást – mondta a Klubrádiónak Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének szakértője.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán válaszolt, azt írta, sajtószabályozás ügyében leginkább Deák Ferenccel ért egyet. Legyen egy sor a törvény: hazudni nem szabad. Szerinte ennek a törvénynek a Lokál biztosan nem felelne meg. Ennek ellenére természetesen nem tudja és nem is akarja betiltani a lapot, de azt nem hagyja, hogy a főváros asszisztáljon a „gyűlöletkeltő hazugságaik terjesztéséhez” – közölte.

A Lokál kifejezetten sok helyreigazítási pert vesztett el, érdemes felidézni néhányat. Talán a legemlékezetesebb az volt, amikor a Jobbikról egy cikkükben gyakorlatilag minden állítás valótlan volt, attól kezdve, hogy a párt képviselői Soros Györgyre koccintottak, az üzletembert éltették, addig, hogy a Sargentini-jelentés elfogadását ünnepelték. A NER bulvárlapja Nagy Blankát is próbálta lejáratni azzal, hogy több tárgyból bukásra áll és alig jár iskolába, ezt a pert is elvesztette. A diáklányt azután kezdték el támadni, hogy egy tüntetésen elmondott beszédében trágár szavakkal üzent Áder János köztársasági elnöknek. Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő is nyert egy pert a Lokállal szemben, őt házfelújítása miatt vádolták.

Címlapi kép: Facebook

A lényeg
2019. október 31. szerda 13.00