„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Karácsony: Budapest lehúzza a redőnyt, ha valóra válik a kormány új terve

14/02/2020 22:22

| Szerző: Klubrádió

Semmi drámai túlzás nincs abban, hogy ha a kormány megvágja a főváros egyetlen fix bevételét, az iparűzési adót, akkor Budapest finanszírozhatatlanná válik. Ha ez megtörténik, akkor minden fővárosi cégnél sztrájkra lehet számítani – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Reméli, üres a Budapest homlokához szorított pisztoly, a Fidesznek pedig azt tanácsolja, mérlegelje, akar-e a következő választáson még rosszabbul szerepelni a fővárosban, mint ahogy azt ősszel tette.

2020. február 14. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Karácsony Gergely (20.02.14.)
13:49
00:00

A főváros nagyon-nagyon nehéz pénzügyi helyzetben van, ennek kapcsán pedig a legnagyobb probléma Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése, amely arról szólt, hogy a kormány megvizsgálja az iparűzési adó átalakításának, vagyis megvágásának lehetőségét – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Az ilyesfajta csökkentés, amely jellemzően multinacionális cégeknek kedvezne, azért rendkívül rossz ötlet – sőt, ilyennek fel sem szabadna vetődnie –, mert a fővárosi önkormányzatnak az iparűzési adó az egyetlen fix bevétele – hangsúlyozta.

Varga Mihály február 4-én közölte, hogy a kormánytagokból és prominens üzletemberekből álló Versenyképességi Tanács azt javasolja a kormánynak, az adót fizető cégek az értékcsökkenést és a kutatás-fejlesztésre fordított költésük ötszörösét írhassák le az adóalapból. Ezzel a cégek több tízmilliárd forintot nyerhetnének, miközben az iparűzési adó beszedői, az önkormányzatok bevétele jelentősen csökkenne. Karácsony Gergely szerint a kormány az adókedvezményként tálalt intézkedésével évi 40 milliárd forintos lyukat ütne Budapest költségvetésén.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
 
 Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása. MTI/Mónus Márton
 

Ha ez bekövetkezik, akkor a főpolgármester szerint teljesen felesleges bármiről beszélgetni, ami Budapestet érinti. Ha a kormány meglépi azt, amit Varga Mihály megszellőztetett, akkor a főváros nagyjából lehúzza a redőnyt, és ebben semmilyen drámai túlzás nincs, mert finanszírozhatatlanná válik Budapest. Ebben az esetben nem arról fognak majd vitatkozni, hogy 8 százalék béremelés legyen a BKV-nál vagy több, hanem arról, hogy a nullánál is kevesebb lesz. És ekkor nem csak a BKV fog sztrájkolni, hanem minden budapesti önkormányzati cég – tette hozzá.

Mivel ennek az ötletnek el sem szabadott volna hangoznia, reméli, csak kommunikációs trükk volt a kormány részéről. Az iparűzési adóbevételek csökkentésének terve kapcsán korábban úgy fogalmazott, ezzel a kormány pisztolyt tart a főváros homlokához, amit a Klubrádióban azzal toldott meg, szerinte politikai játszmáról van szó, és reméli, a pisztoly üres. „De amikor az embernek pisztoly van a homlokához dugva, akkor nem szeretné mérlegelni, hogy van-e benne golyó vagy nincs”– tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint ő ez ellen nem egy másik, hasonló jellegű eszközzel tud fellépni. Úgy fogalmazott, neki ereje van, nem fegyvere. Nem hiszi, hogy a budapesti választók támogatnák a kormány elképzeléseit, a Fidesznek ezért mérlegelnie kell, akar-e a következő parlamenti választáson még rosszabbul szerepelni a fővárosban, mint ahogy azt az önkormányzatin tette.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Karácsony Gergellyel
2020. február 14., 16.45
riporter: Bolgár György