„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar Bálint Orbánról: Aki ragadozó volt, az is marad

5/12/2019 13:13

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Kulturális Alap várható megszüntetéséről és a független színházak lehetőségeinek jelentős leszűkítéséről kérdeztük Magyar Bálint volt oktatási minisztert, aki szerint ha bárki is azt várta, hogy Orbán Viktor az önkormányzati választások után partneri viszonyra törekszik majd, annak most csalódnia kellett.

2019. december 05. Reggeli gyors / részlet, Magyar Bálint (19.12.05.)
07:07
00:00

A hírek szerint 2020. január 1-jétől megszüntetnék a '93 óta létező Nemzeti Kulturális Alapot, és létrehoznának egy Kulturális Stratégiai Tanácsot, amely alá rendelnék az NKA pénzét; az Emmi közölte, hogy nem megszüntetik, csak megújítják az NKA-t.

Magyar Bálint volt művelődésügyi és oktatási minisztert kérdeztük, aki azzal kezdte: a Fidesz már többször „megújította” a kulturális alapot. Eleinte, az ő '96 és '98 közötti minisztersége idején körülbelül 10 százalék volt a miniszeri keret, majd a '98-as kormányváltásnál a Fidesz egyből 50 százalékra emelte, tehát a kézből etetés jelentette nekik a megújítást. Később a kinevezéseket is megváltoztatták, hogy a miniszter személyesen jelöljön ki minél több embert a kuratóriumok tagjai közé.

Magyar Bálint és Szénási Sándor
 
Magyar Bálint és Szénási Sándor a Klubrádióban
 


Sokszor előfordult, hogy kormányoldalról cáfoltak valamit, mégis megvalósult. Lassú beetetéssel történt minden a magánnyugdíjpénztáraktól az akadémiáig; és mint tudjuk, előbbit megszüntették, utóbbinak „lerabolták” az intézményeit. Macerásnak érzik azt a megoldást, hogy sok emberrel töltsenek fel kuratóriumokat, egyszerűbb helytartókat kinevezni bizonyos területek élére, akik a legmagasabb helyekre vannak bekötve a Fidesznél. A kormánypárt már kinevezett ilyen embereket homályos jogkörökkel, volt itt már a komolyzene összehangolásáért felelős államtitkár, vagy a Magyar Művészeti Akadémia megalapítása, csókosok odaültetésével, források odaítélésével, és ugyanígy indult a Vajna-féle filmalap is, amely végül szakmailag a legelfogadhatóbbnak bizonyult, de ezt is felrobbantják és „kormánypropaganda-típusú” történelmi filmeket támogatnának.

Megszűnnének a független színházak működési támogatásai, az igazgatók kinevezésébe is jobban beleszólnának. Magyar Bálint szerint akinek kétségei voltak afelől, hogy Orbán Viktor az önkormányzati választások eredményei alapján képes-e partneri viszonyt kialakítani ezekkel az intézményekkel, az most láthatja, hogy aki ragadozó volt, az ragadozó is marad.

Tágabb kontextusba helyezve ezt is a választási csalás kategóriájába sorolja Magyar Bálint, mert a kormány folyamatosan lerabolja azokat a kompetenciákat, amelyek a megválasztott testületekhez tartoznak. Orbán Viktor gyakran hangoztatja, hogy „a magyar embereket képviseli Brüsszellel szemben”, de valójában sose okoz neki gondot, hogy szembemenjen például a budapesti magyar emberek akaratával – tette hozzá.

Jelezte azt is: álságos azt mondani, hogy lesznek tisztán önkormányzati fenntartású színházak, hiszen az önkormányzatok vagyonát alapvetően is lecsapolják, most pedig megcímkézik, hogy a maradékot elsősorban iparűzési adóra kell költeniük.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2019. december 05., csütörtök 08.35
Műsorvezető: Lampé Ágnes