„Klubrádió
Megbeszéljük...

A színházakat akarja a kormány

4/12/2019 16:42

| Szerző: Bolgár György

A tao-támogatások átrendezése már alaposan megviselte a független, illetve alternatív színházak világát, most jönnek a kőszínházak. Az a baj velük, hogy többnyire az önkormányzatokhoz tartoznak.

2019. december 04. Megbeszéljük - részlet 19.12.04. Gy. Németh Erzsébet
13:13
00:00

Sokat fog veszíteni Budapest, de az egész ország kulturális élete is, ha az Orbán-kormánynak sikerül megvalósítania tervét, és megszünteti a független színházak működési támogatását, valamint beleszólhat az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésébe. Erről Gy. Németh Erzsébet beszélt Bolgár György műsorában. A főpolgármester-helyettes egyébként bízik abban, hogy ezt azért mégsem meri megtenni a kormány, bár látható, hogy akár 24 óra alatt képes lehetetlen helyzetbe hozni egy-egy iparágat, vagy az életünk bármely területét. A menetrend most is a szokásos lenne a hírek szerint, azaz egy törvényjavaslattal megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot, létrehoznának egy kulturális stratégiai tanácsot, ami költhetné az eddigi alap pénzét.

Ezzel végképp tönkretennék a független színházakat, és a nagyobb teátrumokban is csak olyan darabokat játszhatnának, amelyek a jelenlegi hatalomnak tetszőek, olyan színészekkel. Gy. Németh Erzsébet szerint ez elfogadhatatlan. Reméli, hogy az értelmiség, a színházi szakma kiáll majd az elfogadhatatlan beavatkozások ellen. Talán a tao-támogatások átrendezése, elvétele elég tanulópénz volt. Tapasztalhatták, hogy a társulatok többsége rosszul járt.

A kőszínházakat jórészt az önkormányzatok tartják fenn, amelyek élére az emberek most sok helyen új vezetést választottak. Egy ideig úgy tűnt, hogy Orbán Viktor hajlandó lenyelni ezt a békát, ám most beindította a kultúrharcot.

A színházi szakma sem egységes – vetette föl Bolgár György-, vannak olyan rendezők, színészek, akiknek ez a rendszer megfelel, sőt anyagilag még jól is járnak. Egyébként pedig kiszolgáltatottak az államnak, a színházakat nem lehet piaci alapon fenntartani. A főpolgármester-helyettes erre elmondta, hogy a miniszterelnök ígéretet tett: betartja a korábbi megállapodásokat. Ha ez igaz, akkor az említett lépéseket egyszerűen nem teheti meg. A főváros álláspontja az, hogy nem fog háborúskodásba kezdeni, de ha kell, képes lesz erőt mutatni, és egységesen fellépni a gyalázat ellen.

2019. december 04. Esti gyors - részlet 19.12.04. Csáki Judit
06:06
00:00

Csáki Judit színikritikus szerint a független színházak eltörlése lehet a kormány célja, ezért vonnák meg tőlük a maradék támogatást is. A szakember a kiszivárgott törvénytervezet kapcsán az Esti Gyorsban azt mondta, nagy baj, hogy a kormány a kőszínházak igazgatói kinevezéseibe is bele akar nyúlni. 

Csáki Judit úgy látja, hogy ez egyrészt a Gothár-ügy miatt támadott Katona József színházat vezető Máté Gábor ellen irányuló lépés lehet, másrészt a Fidesz ezeknek az intézményeknek az élére is saját kádereket akar ültetni. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2019.12.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György, Riporter: Szénási Sándor