„Klubrádió
Ötös

Szörényi: Az István, a király áll a lábán!

19/10/2019 08:42

| Szerző: Klubrádió

Illés, Omega, vagy Metró. Ezek voltak akkoriban a pártok – mondja Szörényi Levente a kezdetekről. Ma is fellép, de szívesen foglalkozik a borászattal is.

2019. október 16. Ötös - részlet 19.10.16. Szörényi Levente
38:43
00:00

Nagy vita volt a hármas koncert előtt, hogy mi legyen a zenekarok sorrendje. Zorán kijelentette, hogy a Metró lesz középen, Kóborék ragaszkodtak ahhoz, hogy az Omega zárjon, egészen addig, amíg Szörényiék el nem fogadták minden zokszó nélkül, hogy az Illés kezd. Ez gyanús lett az Omegának. Lehet, hogy nekik kellene először színpadra lépniük? Így emlékszik vissza Szörényi Levente a legendás hármas koncertre. Ma már ilyet persze nem tudnának megszervezni. Az Illésből hárman maradtak, az 50 éves koncertsorozaton is más zenekarok játszották a dalaikat, ők csak pár szám erejéig mutatkoztak meg. Szörényi még fellép időnként a Vujicsics együttessel, hisz számos délszláv ihletésű szerzeménye volt, ezek most visszakerülnek a saját közegükbe. Az énekhangja nem kopott meg, annak idején jó tanára volt, még arra is ösztökélte, hogy álljon operaénekesnek.

Az István, a királyról nem gondolták, hogy ekkora siker lesz. Szörényinek még az is megfordult a fejében, hogy az emberek unni fogják. Nehezen akart összeállni, legalábbis egy dal még hiányzott belőle, és nem jött az ötlet. Aztán kipattant az „Adjatok”, amit Deák Bill énekelt. ’83 augusztusában mutatták be a városligeti szánkózó dombon (azóta Királydomb), karácsonyra már aranylemez lett. Aczél György, a „kultúrpápa” is áldását adta, így kerülhetett a Dóm-térre a darab, a Nemzeti Színházba, filmre. Az utóéletének egyik gyönyörű színfoltja, hogy kárpát-medencei magyar iskolák tanulóiból válogatnak most össze egy szereplőgárdát, velük mutatják be. Az István a király áll a lábán, be van betonozva – mondja büszkén Szörényi Levente. Bródy Jánossal való munkakapcsolatukról annyit jegyez meg, hogy másképp-másképp reagálnak a különböző eseményekre, ez látható is, ám az életművük közös.

A végül is be nem futott külföldi karrierről is beszélt a zenész, hisz a Wembley-ben is felléphettek volna. Készítettek lemezt Hollandiában, Dániában, máshová is hívták őket, de a külföldi karrierhez annak idején egyszerűen nem voltak meg a feltételek.

Manapság legszívesebben a szőlőben tölti az időt, hamarosan kijön az Örs fiával készített első boruk, és a boltokba kerül.

Szörényi Levente a Klubrádióban (2019.10.16.)

A mai ÖTÖSben 11:00-től Szörényi Levente volt Lang Györgyi és Falusi Mariann vendége. Ritkán látni mostanában, az adás előtt megkérdeztük tőle, mivel foglalkozik az utóbbi időben. Ha lemaradtak volna a műsorról, hallgassák meg az ismétlést, illetve nemsokára a honlapunkon is megtalálják az adást az archívumunkban. https://www.klubradio.hu/musorok/otos-falusi-mariann-nal-es-lang-gyorgyivel-54

(A Klubrádió YouTube-csatornáján egyes fontosabb műsorainkat is megtalálja, de olyan tartalmakat is teszünk fel, mely a rádióhallgatóknak nem elérhető. Ha feliratkozik a csatornára, nem marad le róluk. Kattinton az alábbi linkre - és ha be van jelentkezve Google-fiókjával - a FELIRATKOZÁS / SUBSCRIBE gombot kell megnyomni.)

FELIRATKOZOM:

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Ötös
2019.10.16. 10:00
Műsorvezető:Lang Györgyi és Falusi Mariann