„Klubrádió
Kovátsműhely

Új műsor indult Kováts Krisztával

18/10/2019 10:08

| Szerző: Klubrádió

Elindult a Kovátsműhely, a Klubrádió új műsora  – daltörténetek Kováts Kriszta színész-énekesnővel. Az első adás a pesti kávéházakat idézte a Fábri-Gallai szerzőpáros Elvarázsolt kávéház című dalához kapcsolódóan.

2019. október 20. Kovátsműhely (2019. október 20., vasárnap 17:00)
50:49
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta
Zenés kultúrtörténeti kalandozásra hívja hallgatóit vasárnap délutánonként Kováts Kriszta. Az október 20-án 17 órakor indult "Kovátsműhely" című műsora a színész-énekesnő saját dalaira, dalszövegeire építkezik. E 3-4 perces kis történetek nemcsak egy-egy életérzést fogalmaznak meg, hanem egykor köztünk élt híres személyiségeket, legendás helyszíneket is megidéznek.

 
Kováts KrisztaFotó: BEGE NÓRA.
 


Hetente meghallgatunk egy-egy témaadó dalt, majd a megénekelt sorokat prózára váltjuk és a témákhoz kapcsolódó vendégekkel – színészekkel, rendezőkkel, történészekkel, szakterületük kiválóságaival – beszélgetünk.

Az első daltörténetünk a régi pesti kávéházakat idézte, a Fábri-Gallai szerzőpáros "Elvarázsolt kávéház" című dalához kapcsolódóan (egyben emléket állítva a múlt hónapban elhunyt Gallai Péternek). Vendégünk volt az egykori kávéházi világ legjobb hazai ismerője és kutatója, Saly Noémi és Jolsvai András író, újságíró, kinek írásai és könyvei gyakran játszódnak a régi, füstös kávéházi világban.

Felidéztük azt a kort, amikor 80-100 évvel ezelőtt nemcsak egy feketére tértek be a vendégek. Törzshelyük volt a kor ünnepelt, de szegénysorban tengődő íróinak, művészeinek, a gazdag arisztokráciának, de még ügyfélfogadást és rendelést is tartottak az asztaloknál ifjú ügyvédek és orvosok. Sőt, megesett, hogy egy-egy vendégcsalogató fóka is feltűnt.

Megidéztük a legendás törzsvendégeket, a főváros legünnepeltebb fiatal költőit és színpadi szerzőit (pl. Heltai Jenőt), akikre buktak a nők, és primadonnák hevertek lábaik előtt. A művésznők közelsége pedig becsalogatta aztán a pénzes fizetővendégeket is. Egy olyan korban, amikor a kávéházak menedéket is jelentettek a fűtetlen, petróleumlámpás, poloskákkal teli lakások és a sötét utcák elől.

Talán nem túlzás, hogy ez a kávéházi aranykor "felnőttek napközi otthonának" képét láttatja. De vajon mi maradt mára ebből, léteznek-e még irodalmi szalonok? Egyáltalán hagyunk-e időt a kávéházi miliő szertartásosságának? Ezekről is beszélgettünk nyitóadásunkban.

A műsor felvételét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

A Kovátsműhely első adása: október 20. vasárnap 17.00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Warholik Zoltán