„Klubrádió
Café Péntek

A "magyar Woodstock" Miskolcon és Harcsa Veronika japán tündérmeséje

3/08/2019 07:19

| Szerző: Klubrádió

Pontosan 50 éve rázta fel a világot a Woodstock Fesztivál. De 1973-ban Miskolc is megrendezte a maga "mini Woodstockját". A Café Péntek e heti adásában osztotta meg emlékeit egy akkori résztvevő, Karácsony János. És lehet-e ma nemzetközi karriert indítani Magyarországról a könnyűzenében? Vendégeink: Harcsa Veronika énekesnő, Horváth Renátó fesztiváligazgató, valamint Pusztai Antal jazzgitáros, montreaux-i fesztiválgyőztes voltak.

2019. augusztus 02. Café Péntek (2019. augusztus 02., péntek 20:00)
52:46
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia
800 kilométert utazott a Generál Ljubljanából, hogy részese legyen az első hazai rockfesztiválnak. A pályakezdet után hogyan élte meg később Karácsony "James" a világkarrier ígéretét? Másfél millió, itthon eladott lemez és egy londoni tévéshow után az angolok azt hitték: az LGT kaszinót vagy legalábbis stúdiót venni érkezett a szigetországba. A vasfüggöny és a vízumkényszer jelentős akadályt jelentett egy könnyűzenei világkarrier felépítésében. Viszont a sztárrá válás árnyoldalait sem ismerték meg a hazai rocksztárok, így az LGT tagjai.

De hogy állunk ma? Milyen utak vezetnek a nemzetközi sikerekig? Mennyi munka van egy-egy előadó mögött? Mekkora csapat dolgozik azon, hogy külföldön is megismerjenek egy előadót? Ezt elemeztük a Café Péntek legutóbbi adásában, többek között Harcsa Veronika jazzénekesnővel. Akit előbb ismert meg a japán közönség, mint a hazai! Első CD-it még maga adta fel egy postahivatalban Japán felé. Tündérmesének tekinti akkori éveit. Már jelentős sikerei voltak idehaza és 30 éves is elmúlt, amikor Brüsszelben mindent elölről indított és megszerezte mesterdiplomáját. A magyar zenészek között pedig szinte elsőként volt Verának saját honlapja, köszönhetően informatikus végzettségének. Műsorunkban elmesélte, miért érez késztetést, hogy folyamatosan feszegesse komfortzónáját és barátságot kössön még Debussyvel is.

Horváth Renátó zenei szakember, fesztiválszervező megosztotta hallgatóinkkal, hogyan lehet ma berobbanni a világba, pl. egy reklám- vagy filmzenével? Szerinte a közösségi és digitális térhez már úgy kell érteniük a mai zenészeknek, mint egy marketing szakembernek. Számos hazai előadót vezetett be a nemzetközi piacra. Legbüszkébb a Belau együttesre. Az elektronikus alapokon nyugvó formáció dalait ma már 30 országban játsszák.

Pusztai Antal gitárművész pedig éppen 15 éve nyerte meg a montreux-i jazzfesztivált. Vajon mennyire kellett cserben hagynia édesapjától megszerzett klasszikus  repertoárját, hogy más műfajban - a jazz területén - világsikereket érjen el és például B. B. King, vagy Pat Metheny partnere lehessen?

Mindezekre is választ kaptunk a Café Péntek legutóbbi adásában. Következő műsorunkban, augusztus 9-én 20 órától pedig világsikereket elért hazai komolyzenészeket várunk egy csészényi kultúrával, a Café Péntekbe.

Café Péntek
2019. augusztus 2. 20:00
Műsorvezető: Barna Zsuzsa
Szerkesztő: Warholik Zoltán