„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Közszínházat csinálna a kutyapárti alpolgármester Ferencvárosban

15/11/2019 17:17

| Szerző: Klubrádió

Kulturális területekért felelős alpolgármester lett Ferencvárosban Döme Zsuzsanna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója és társelnöke. Kutyapártos passzivista, szegedi underground arc, ámbédkaros történelemtanár – a CPG-től a kerületi gáláig sok mindenről beszélgettünk a Reggeli személyben.

2019. november 15. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. november 15., péntek 09:00)
33:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre
Döme Zsuzsanna az egyetlen kutyapárti alpolgármester, vannak még önkormányzati képviselőik és külsős tanácsadóik. Először is megkérdeztük tőle, hogy nehezen ment-e a megválasztása? Jelezte, nem, mert neki nem volt szavazata, bár magára szavazott volna. Azt mondta: „nem antipárt vagyunk, hanem normális párt, amelyik évek óta működik és van országos hálózata”. Nagyon kevés helyen indultak el, pont azért, hogy ne zavarjanak be, arról pedig egyetlen felmérés se született, hogy az ő szavazóik átszavaznának például a DK-ra.

Kapott olyan hallgatói kérdést is, hogy megvette-e őt Baranyi Krisztina? „Egyelőre én járok Soros-pénzzel a táskámban (fél kilónyi Soros-pénz van nálam), úgyhogy ez ordítva lenne logikus. De Krisztinát így se tudtam megvenni” – válaszolta. Később hozzátette, ennek tudható be az is, hogy a kutyapárti elnök, Kovács Gergely szobrát se sikerült átnyomnia az új ellenzéki polgármesteren. Pedig ő „több lábon álló”, kerületeken átívelő szobrot képzelt el.

MKKP-bankók
 
MKKP-bankók
 

A rengeteg munka miatt egyelőre lóg az életrajzával a ferencvárosiaknak is, de annyit azért elárult, hogy 41 éves, Csongrád megyéből származik, Szegeden élt nagyon sokáig, Kovács Gergővel ott találkoztak, onnan indult a Kutyapárt. Egyetemista korában undergroundot támogató egyesületet alapított, kortárs művészeknek, breakeseknek, graffitiseknek és gördeszkásoknak. Erről mesélt egy aranyos sztorit: a görkorisokat utálták a nyugdíjasok, mert hangosak, csattognak, kint van a fenekük a nadrágból, de azt nem tudták, hogy milyen ügyesek. Úgyhogy szervezett egy bemutatót a görkorcsolyapályához, ahova meghívta a nyugdíjasklub tagjait, akik tátott szájjal nézték a trükköket.

Történész lett, sok lehetősége nem volt Szegeden, Budapestre költözött, aztán jött az Ámbédkar Iskola Borsodban, ahol tíz évig dolgozott, roma gyerekeket tanított, buddhista beállítottságú történelemtanárokat kerestek (és viszonylag kevesen voltak olyan történészek, akik nem a második világháború iránti fanatizmus miatt mentek erre a szakra).

Sőt, szóba került a CPG zenekar, egy kutyapártos tag ingyenes punkfesztivált szervezett nyár elején a puszta közepére, összehoztak olyan beszélgetést, amelyen részt vett a Tizedes a Tizedes meg a többiekből, meg Güzü a CPG-ből. régen jóban volt velük. Ez nagyon jól sikerült, utána elindultak mindenféle együttműködések, reméli, hogy talán hozzájárultak ahhoz, hogy a CPG újra aktiválódik.

Pálinkás Szüts Róbert és Döme Zsuzsanna
 
Összeöltöztek a képhez?
 

Az elmúlt három hétben még nem a kulturális alpolgármesteri feladatokat látta el, hanem Baranyi Krisztinának segített. Elkezdte a kulturális munkát is, a kerület napjába folyt bele, de a következő hónapra már megszervezett események vannak, a jövő éviekre lesz nagyobb hatása. Eddig kutyapártosként, ámbédkarosként és szegedi underground egyesület tagjaként is nulla forintból szervezett eseményeket, most ezekre költségvetés is van, ehhez kell hozzászoknia.

Jóval több programot szeretne az utcán, jóval több olyan ingyenes programot, amely a lakosokat érinti, nem csak a vezetőket. A Ferencváros Napján amennyi intézményt az utolsó pillanatban el lehet érni, bekapcsolják, hogy a helyiek hadd mehessenek el színházba, kiállításra, ne csak a városvezetés gálázzon. A Kutyapárt régóta csinálja a közmozit, ingyen vetítenek Budapest több helyén filmeket, most elképzelhető, hogy közszínház is lesz. Megkérdeznék az embereket például a Ferenc téren, hogy milyen műsorokat szeretnének az ablakuk alatt.

Kérdeztük a súlyos politikai üggyé vált ferencvárosi parkolásról is, de Baranyi Krisztinához irányított minket, azt mondta, erre a polgármester az alkalmas, a fővárosi közgyűlésbe ad is be javaslatot a témában. Szerinte ha az oligarchák kikerülnek ebből a körből, akkor jöhet a Kutyapárt és a megforduló parkolóhely, amelynek a másik oldalán egy fa jön elő a föld alól.

Egyelőre több száz lakossági bejelentésnek próbál utánajárni, fakivágások, lépcsőházak állapota, ami az embereket érdekli. Nyáron a tükörtojássütős csúszdát nagyon gyorsan megoldották a figyelemfelkeltő akciójuk után, de nem ez az általános gyakorlat. Mi történik, ha pozícióba kerül egy viccpárt? Szerinte már most látszik, hogy ha a rendszeren kívülről ennyi mindent (nyilván pici, lokális dolgokat) el tudtak érni passzivistáikkal, akkor most több lehetőséggel még többet tehetnek.

Mit szóltak hozzá a képviselők? A Kutyapárt eddig nem a hivatalokkal vitatkozott, és nem a többi politikussal ült le. Másképpen politizálnak, de ezt viccnek minősíteni szerinte nem igazságos. Ezen a vonalon szeretne maradni. Neki is teljesen új volt, hogy nemrég ellátogatott az MSZP-DK frakció „barlangjába” és beszámolt arról, hogy ki ő is mit akar. Megérti, hogy picit furcsa a többi képviselőnek vele dolgozni, de dolgozni lehet vele, víziókról órák hosszat beszélgetni és politikai kommunikációt folytatni nem. Ő most úgy látja, hogy a képviselők dolgozni akarnak, és ha ez így marad, akkor szuper lesz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Reggeli személy
2019. november 15., péntek 09:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert