„Klubrádió

Üvöltöztek, folyamatosan hordták a szavazókat az urnákhoz Ferencvárosban

13/10/2019 20:04

| Szerzők: önkormányzati választásFerencvárosválasztási csalás

Választási csalásra, azon belül szavazatvásárlásra utaló jelenetek, fehér borítékok, gyanús papírok a ferencvárosi utcákon. Ellenzéki képviselők próbálták leleplezni az akciókat, szerintük érdemi hatósági intézkedés nem történt.

A Momentum ferencvárosi jelöltjeinek beszámolója és sajtóértesülések is arról szólnak, hogy ismeretlenek órákon át vitték a választópolgárokat szavazni egyes IX. kerületi szavazókörökbe. Baranyi Krisztina, a kerület ellenzéki polgármesterjelöltje azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, kora délután egy ellenzéki képviselő azt vette észre, hogy a Gát és a Haller utca sarkán csoportban hoznak embereket, majd együtt bekísérik őket a szavazókörbe. Miután kijöttek, a közeli éjjel-nappali bolt előtt fehér borítékban a kezükbe nyomtak valamit.

Több ellenzéki jelölt is odament a helyszínre, és hívták a rendőrséget is.

A helyi Momentum aktivistái is a választási csalásra utaló jeleneteket láttak az utcán. Mátyás Ferenc Facebook-oldalán azt írta, hogy a Lenhossék 22/B előtt 10-13 ember, listákkal, gyanúsan szervezett szállítást, szavazatvásárlást bonyolított le. „Nagyon idegesek lettek, amikor megjelentünk. Zavarban voltak, telefonálgattak, majd 10 percen belül felszámolták a bázist. A rendszámokat jelentettük a rendőrségnek. Most a Haller-Balázs Béla sarkán vannak.”

Mátyás Ferenc szerint négy órán keresztül harcoltak a demokráciáért Takács Krisztián - Momentum, Takács Zoltán - Momentum, Szilágyi Zsolt és Torzsa Sándor képviselőjelölt társaival, a IX. kerületi Momentumosokkal, Baranyi Krisztina aktivistáival.

„Mindenki hős volt, megnehezítettük a csalók életét. Egyedül az szomorít el, hogy hiába láttunk egy sárga taxiban szavazólapnak látszó papírokat és jeleztük rendőrségnek, rendszámmal, tartózkodási hellyel, érdemi intézkedés nem történt. Nem vették üldözőbe, nem vizsgálták át, nem léptek fel a választási csalás ellen.”

A Magyar Hang szintén azt írta, egész nap nagyüzemben ment a szavazók szállítása a Ferencvárosban, a Balázs Béla utca és a Lenhossék sarkánál például gátlástalanul hozták-vitték az embereket, miközben nagy hangon listákról, pártokról kiabáltak. Mint annak fültanúi lehettek, komplett lista alapján szervezik, kit, hova kell vigyenek. Hasonló esetek sora zajlott a kerület más részein is, és erőszakos kiabálós, jelenetek jelenetekre is sor került.

Az index is közzétett egy videót a ferencvárosi szavazatvásárlás-gyanús esetekről: