„Köszönjük,
Reggeli gyors/Reggeli személy

Magyar Bálint: Új, tragikus összecsapások jönnek Orbánékkal

6/06/2019 13:43

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

A helyzet tovább fog romlani Magyarországon, legalábbis, ha a jogállami működés a mérce, az ország még sok ügyben veszíteni fog az Orbán-rezsimmel szemben, de már látszanak a ragadozó kormányzatot fenyegető, elsősorban külső erők – véli Magyar Bálint volt liberális oktatási miniszter. Szerinte a rezsimet belülről csak akkor lehet kikezdeni, ha az ellenzék az őszi önkormányzati választáson megnyeri Budapestet, és az új főpolgármester megérti, rendhagyó szerep vár rá. Kitért az emberarcú fideszesekre is, akik szerinte félreértik az Orbán-jelenséget.

2019. június 06. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. június 6., csütörtök 09:00)
42:12
00:00
Műsorvezetők: Pikó András, Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter
Borúlátó a magyar demokrácia jövőjét illetően, legalábbis, ha nem túl hosszú távra tekint, ám látja az autokrata fideszes rezsim lehetőségének határait is Magyar Bálint szociológus, az SZDSZ alapító tagja.

A kilencvenes években oktatási miniszterként is működött liberális politikus szerint a Fidesz hatalmi vágyaiból következik, hogy továbbra is megpróbál minél több intézményt, még autonóm társadalmi, szakmai közösséget maga alá gyűrni. Az orbáni rendszer mindent ellenőrizni akar, főleg, ha azt remélheti, újabb pénzek, külső támogatások felett szerezhet ellenőrzést. Ebbe a sorba illik szerinte a Magyar Tudományos Akadémia államosítása, az 1956-os Intézet ellehetetlenítése, vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum fideszesítése az intézmény élére ejtőernyővel érkezett új orbánista igazgató közreműködésével.

Büntethetetlenséget akar

Magyar Bálint alapvetése szerint a magyar kormányzat bűnszervezet, amelynek egyik fő törekvése, a pénzek ellopásán és tisztára mosásán túl, hogy saját büntethetőségét kizárja. Ezt itthon sikerült elérnie az igazságszolgáltatás részbeni megszállásával, a törvények átalakításával, és azt szerette volna, ha uniós fenyegetések miatt sem kell aggódnia. Ezt szolgálhatta volna, ha az EP-választásokon az Orbán által preferált populistáknak sikerül áttörniük, és a magyar rezsim vezetője Európában is a laposztók közé kerülhetett volna. Ez azonban elmaradt, nem sikerült olyan blokkot összehozni, amelynek erejével Orbán hatékonyan zsarolhatta volna az Európai Uniót. Sőt, a mérsékelt, illetve a liberális és zöld erők győzelmét hozta a voksolás, és az látszik, hogy az EU változóban van, de nem úgy, ahogy azt Orbán remélte.

Vegetáriánus oroszlán

Bár az Európai Bizottság nemrég is, amikor többek között korrupcióellenes ajánlásokat fogalmazott meg a magyar kormány ellen, úgy kezelte az Orbán-rezsimet, mintha az egy demokratikus rendszer lenne, látszanak már a jelei, hogy változhat az EU hozzáállása. Amit eddig tett például az említett brüsszeli központú testület, az olyan mintha egy oroszlánt próbálnak meggyőzni arról, legyen vegetáriánus. Az EU-nak szembe kell néznie azzal, hogy Orbánnál hagyományos módszerekkel nem tud nála eredményt elérni. Ez a felismerés érik az EU-ban, az egyik következménye pedig többek között az lehet, hogy megváltozik az uniós támogatásokat módja, és ha pénzeket vonnak meg, azt nem az egész országgal teszik, hanem csak a kormányt nem engedik hozzáférni a támogatásokhoz.

Beképzelt, makacs ürge

Magyar Bálint szerint a jövőben az EU várhatóan nem olyan lesz, mint egy rossz társasház, ahol néhány beképzelt, makacs ürge megvétózhatja, amit a józan többség eldöntött volna, vagyis olyan új uniós rendelkezések is átmehetnek, amelyek Orbánéknak egyáltalán nem tetszenek. Új pénzügyi, jogi, elszámoltathatósági szabályozások várhatók, ha nem is azonnal, ezek pedig fenyegetést jelenthetnek majd a hatalmával visszaélő, bűnöző státuszú magyar kormányzat számára. Olyan szorítás jöhet kívülről az Orbán-rezsim számára, ami változtathat a mai magyar belpolitikai helyzeten is. Eközben a hatalom részesei úgy érzik, bármilyen belpolitikai váltás után, amelynek tisztességes igazságszolgáltatás és bűnüldözői tevékenység lenne a velejárója, nem tudnák elkerülni a sorsukat.

Az elszámoltathatósággal kapcsolatban hozzátette, szerinte a hatalom kényszerhelyzetbe, lefelé vezető spirálba húzta magát, mostani bűnözői szerepéből már nehéz kilépnie, nem tudja magát tisztára mosni, és büntetlenséget biztosítani a tagjainak, ezért ódzkodik az Európai Ügyészséghez csatlakozástól is. Még a szomszéd országokban is látszik azonban, hogy az Orbán-kormány szándékaival ellentétesek az európai trendek, Romániában sorra ítélik el és börtönzik be a korrupt politikusokat, de Macedóniában is megbukott Orbán szövetségese, akinek a hazájában szintén bíróság elé kellene állnia – helyette Magyarországon tartózkodik, a rezsim védelmét élvezve.

Budapest az arkhimédészi pont

Mivel a magyar rezsim működési módja magától nem fog változni, egy ideig még biztosan tovább romlik a magyar demokrácia állapota – mondta Magyar Bálint, aki szerint a kormányzat ellenfelei, vagy az attól még nem függők tragikus összecsapásoknak néznek elébe az Orbán-rendszerrel. Sok olyan ügy lesz még, amit elveszt az ország a ragadozó hatalommal szemben.

Most ugyan a külső környezetnek, az Európai Uniónak van rendkívüli szerepe abban, hogy megváltozzon a hazai helyzet, de belülről is ki lehet kezdeni a rendszert – véli Magyar Bálint, aki úgy látja, a rezsim kritikusainak következő platformja az önkormányzati választás lehet. Budapest élére szerinte olyan ellenzéki főpolgármester kell, aki tudja, hogy nem csatornaberuházásokon kell huzakodnia a kormánnyal, hanem érti, hogy csak a főváros lehet az az arkhimédészi pont, ahonnan ki lehet húzni az országot az autokráciából.

Népharag vagy folytatás

Magyar Bálint szerint közben a Fidesz már tudatosan készül rá, hogy az esetleg általa elvesztett városokat tönkretehesse. Példaként említette Esztergomot, ami szerinte már befejezett történet, valamint Hódmezővásárhelyt, amelynek tönkretétele épp folyamatban van. Radásul az önkormányzatok ismét egyre inkább eladósodnak, ami azt jelenti, hogy ha az ellenzék szerez meg egy települést, és az anyagilag nehéz helyzetben van, akkor a kormány pénzügyileg bedöntheti majd.

Azt is hangsúlyozta, egyes ügyeket nem lehet megnyerni a fideszes maffiaállam ellenében, ezért nem is kormány-, hanem rendszerkritikus megközelítésre van szükség, amiből az következik, hogy Orbánék ellen nem a megszokott feltételek között lehet küzdeni. A mostani rendszert vagy elsöpri a népharag, vagy folytatódni fog a mostani helyzet – tette hozzá.

Hallgassa meg a beszélgetést a YouTube-on, ha úgy kényelmesebb!

A Klubrádió YouTube-csatornáján folyamatosan jelennek meg érdekes anyagok, olyanok is, melyek a rádión keresztül nem elérhetők. Iratkozzon fel a csatornánkra!

FELIRATKOZOM:

Reggeli személy/Interjú Magyar Bálinttal
2019. június 06., csütörtök 09.00
riporter: Rózsa Péter