„Klubrádió
A lényeg

Korruptnak minősítette a fideszes rezsimet az amerikai külügy

14/03/2019 09:54

| Szerző: Klubrádió

Közpénzen kampányoló kormánypárt, politikai nyomásgyakorlás az igazságszolgáltatáson, gazdagodó kiválasztottak – a kormányzati korrupciót is feltárja az amerikai külügy 2018-as emberjogi jelentése Magyarországról.

2019. március 14. A lényeg-részlet/Amerikai emberi jogi jelentés Magyarországról
02:39
00:00
Közzétette az emberi jogok helyzetét vizsgáló 2018-as jelentését az amerikai külügyminisztérium, amely már felvezető összefoglalójában kiemeli: az államhatalom korrupt, mert pénzügyi előnyben részesíti a gazdasági élet kiválasztott szereplőit, s emellett utal a letelepedési kötvények jelentette korrupcióra is. Azt is megemlíti, hogy a vagyonbevallásoknál a kiskapuk használata felett a hatóságok elnéznek.

A választások értékelésénél az amerikai kormányzati beszámoló az EBESZ jelentését veszi át, de kiemeli, hogy a Fidesz közpénzen kampányolt. Az emberi jogokkal való visszaélés helyzetét pedig úgy jellemzi, hogy a kormány tett néhány lépést az elkövetőkkel szemben.

A jelentés a civil szervezetek beszámolói alapján megállapítja, hogy számos esetben embertelen bánásmódot tapasztaltak, sőt az erőszakot elkövető hatósági személyeket nem tiltották le, munkájukat folytathatták.

Megállapítja azt is, hogy a TEK és a Nemzeti Védelmi Szolgálat előzetes bírói felhatalmazás nélkül vizsgálódik, gyűjt adatokat az állampolgárokról. Nőtt a kormány vezetői által a bírók munkáját akadályozó politikai nyomásgyakorlás az utóbbi időszakban.

 
A Figyelő novemberi címlapja, 
Forrás: Szombat
 

A Tett és Védelem Alapítvány jelentésére hivatkozva megállapítja, hogy csak az év első négy hónapjában 24 gyűlöletkeltő incidens történt, ebből 15 kimerítette a bűncselekmény fogalmát, 9 pedig a gyűlöletbeszédét, ennek ellenére rendőri feljelentés és vizsgálat sem kezdődött. Csupán egy férfit ítéltek 150 ezer forint bírságra, mert a Facebookon tagadta a holokausztot – még 2016-ban. Az antiszemitizmus kapcsán a Figyelő címlapját említi meg, amelyen Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét a hetilap pénzesőben ábrázolta.

A médiaszabadság fejezetben az amerikai jelentés szerzői Liszkay Gábort, a kormányzati médiabirodalom központi figuráját név szerint is említve írnak a csaknem 500 magyarországi médium egy alapítványba tereléséről, amit stratégiai érdekekre hivatkozva a kormány nem tekint elvtelennek és törvénytelennek sem. Azonban elemzők szerint ezzel elvágta a torkát az eddig is fojtogatott független médiának.

Bírálja a jelentés a CEU-val történteket, a tanszabadság-, az akadémiai- és a gyülekezési szabadság korlátozását is. A kormány szemére veti a migránspolitikát és a menekültekkel való embertelen bánásmódot. Végül a legfrissebb botrányos törvényt, az úgynevezett rabszolgatörvényt is kivesézi a jelentés, amelynek nyomán utal a szakszervezeti tiltakozásokra és elért eredményeikre.

A lényeg
2019. március 14., csütörtök 08.00h
riporter: Csernyánszky Judit