„Klubrádió

Évi 600 ezret visz el mindenkitől a korrupció

10/12/2018 11:58

| Szerző: Klubrádió

Európában mintegy 900 milliárd euró tűnik el a korrupció miatt évente, vagyis a a teljes magyar GDP több, mint hétszerese. A korrupcióellenes világnapon érdemes megvizsgálni a hazai helyzetet, amely még az általános európainál is elkeserítőbb.

2018. december 10. Korrupció Magyarországon
00:00
00:00

Becslések szerint évente mintegy 6000 milliárd forintot lopnak, vagy pazarolnak el Magyarországon az antikorrupciós világnapra készült összefoglaló szerint. A korrupció már olyan méreteket ölt, hogy alapvetően forgatja föl a gazdasági, társadalmi viszonyokat. Minderről Jávor Benedek beszélt a Reggeli Gyorsban. 

A Párbeszéd EP-képviselője elmondta: a lényeg, hogy uniós támogatásokat áramoltatnak magánzsebekbe. Azt, hogy pontosan mennyit, a dolog természeténél fogva nehéz megbecsülni. A korrupciónak számos formája és technikája van, de itthon ez már intézményi szintű.

A pályázatokat eleve úgy írják ki, hogy azok alkalmasak legyenek a pénz eltüntetésére. Példaként említette a közvilágítási korszerűsítési programot, amely véleménye szerint a települési vezetők eszébe sem jutott volna. Egyébként sem hozott megtakarítást az önkormányzatoknak, viszont annál többet a miniszterelnök vejének, illetve az ő cégének. A közbeszerzési folyamat további részeit is ellenőrzése alatt tartja a hatalom, így a versengők és nyertesek kiválasztását is. Aztán jön a túlárazás, a túlszámlázás.

Jávor Benedek úgy véli, nem csak a baj, hogy a túlszámlázásból származó pénzt ellopják, hanem az is, hogy a korrupcióra épülő mechanizmus miatt sokszor drága és teljesen fölösleges beruházásokat valósítanak meg.

Az interjút, melynek riportere Szénási Sándor volt, a fönti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay