„Klubrádió
Hetes Stúdió

Cigány öngyűlölet tíz évvel a romagyilkosságok után

23/02/2019 16:01

| Szerző: Klubrádió

Változott-e bármit is a magyarországi cigányok helyzete, elfogadottsága tíz évvel a tatárszentgyörgyi gyilkosságok után? Setét Jenő civil aktivista nem maga akarta megválaszolni a kérdést. Mindenesetre, szerinte sok cigány nem arra haragszik, akire kellene.

2019. február 23. Hetes Stúdió-részlet - Setét-interjú (2019.02.23.)
10:46
00:00
Nem kellett volna a magyar politikai élet szereplőinek versenyt futniuk egymással a szélsőjobboldali gondolatokra fogékony szavazók megszerzéséért, és legalizálniuk a cigánygyűlöletet, mert ha nem így tesznek, akkor annak idején talán másképp alakultak volna a dolgok – mondta a Klubrádiónak Setét Jenő roma civil aktivista tíz évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi romagyilkosságok kapcsán.

Az Idetartozunk Egyesület vezetője szerint a gyülőletbűncselekmények kapcsán – amelynek egy ötéves gyerek is áldozata volt – nem alakult ki valódi társadalmi szolidaritás.

Setét Jenő nem akart közvetlen választ adni arra a felvetésre, hogy egy évtizeddel a rasszista gyilkosságok után változott-e a cigányok társadalmi helyzete. Kérdéseket tett fel. Erősebb lett-e többségi szolidaritás a romákkal, megszűntek-e a cigányokkal kapcsolatos előítéletek, több roma fiatal jár-e egyetemre, több-e a roma származású közalkalmazott, csökkent-e a romatelepek és a szegregált osztályok száma? Változtak-e a dolgok akkor, ha integrálhatatlannak és ómigránsnak mondják a romákat, vagy amikor csak a bűnügyi és a tehetségkutató tévéműsorokban jelennek meg?

Setét Jenő szerint az általános társadalmi előítéletek miatt a romák egy része is cigányellenes attitűdöt vesz fel. Mivel senki nem szeretné magát gazembernek látni, ezért azt mondja, hogy ő jó ember, és a többi cigány miatt sújtják a társadalmi előítéletek. Ahelyett tehát, hogy azokra haragudna, akik őt megkülönböztetik a származása miatt, a cigány közösség egészére haragszik, és észrevétlen maga is elfogadja azokat az előítéleteket, amelyek ellen küzdenie kellene – mondta Setét Jenő.

 
Tatárszentgyörgy 2009 Fotó: MTI
 

A civil aktivista arról is beszélt, hogy Tatárszentgyörgy, ahol tíz éve romákat gyilkoltak, azóta sem engedte, hogy a településen az áldozatoknak emléktáblát helyezzenek el. Egy roma aktivista most ismét megpróbálta elérni a községnél az emléktábla-állítást, de a község vezetése a kérést ezúttal is elutasította.

A romagyilkosságok elkövetői 2008 nyarától egy éven keresztül rendszeresen hajtottak végre fegyveres támadásokat, ez alatt hat embert öltek meg. A gyilkosokat végül 2009 augusztusában kommandósok fogták el Debrecenben, majd 2016-ban a csoport három tagját tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a negyedik tizenhárom év fegyházat kapott.

Hetes Stúdió/Interjú Setét Jenő civil aktivistával
2019. február 23., szombat 15.00h