„Klubrádió
Reggeli gyors

Másképp mérik most a romák egészségi állapotát

14/02/2019 11:58

| Szerző: Klubrádió

Még nincs vége annak a felmérésnek, amelyben azt vizsgálják, hogy a romák betegebbek-e az átlagnál, illetve, hogy rövidebb ideig élnek-e. Néhány megállapítás már most is tehető.

2019. február 14. Reggeli gyors - részlet 19.02.14. Ádány Róza
09:47
00:00

Egyedülálló felmérés készül a romák egészségi állapotáról. A négy éves projekt felén vannak túl, az eddigi eredményekről beszélt a Reggeli Gyorsban Dr. Ádány Róza, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának volt dékánja.

 
Forrás: Pexels.com
 

Az megállapítható, hogy a romák egészségi állapota rosszabb az országos átlagnál. Ez egyébként nem hazai jelenség, mindenütt így van. Általános vélekedés az is, hogy rövidebb ideig élnek, mint a nem romák, ám ez valóban csak vélekedés. Ugyanis az etnikai alapú adatgyűjtést általában elutasítják, vagyis senki nem tartja nyilván, hogy aki meghalt, az cigány volt-e.

Maguk az érintettek egyébként jól fogadták a felmérést, készségesen segítettek, hisz megértették, hogy róluk szól, értük történik mindez. Az önkormányzatok is segítőkésznek bizonyultak.

A komplex programban rákérdeztek például a fizikai aktivitásra, a táplálkozási szokásokra, dohányzásra, alkoholfogyasztásra. Mérték a testsúlyt, magasságot, vért és DNS-mintát is vettek a megkérdezettektől. Az már most is világos, hogy bizonyos jellegzetességek, mint például a zsírháztartás zavarai, genetikailag meghatározottak.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. CÍMLAPFOTÓ: Pixabay.