„Klubrádió
Éljen a jogával!

Miskolc megsértette a romák jogait

4/01/2019 15:36

| Szerző: Klubrádió

A város fideszes vezetése megsértette a romák egyenlő bánásmódhoz való jogát az elsőfokú bírósági ítélet szerint. A jóléti razziákat és a telep-felszámolásokat is jogtalannak ítélték.

2019. január 04. Pert nyert Miskolc ellen a TASZ
00:00
00:00

Pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben, amit a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indított. Erről Jovánovics Eszter, a TASZ munkatársa számolt be, aki hangsúlyozta: a legnagyobb antidiszkriminációs perről van szó.

A város fideszes vezetése 2011-től úgynevezett jóléti razziákat rendelt el. Több tucat rendőr, önkormányzati rendész, gyámügyes és más hivatalos személy járta azokat a városrészeket, amelyekbe sok szegény ember -többnyire cigány- költözött be. Így próbálták távozásra bírni őket, nem is eredménytelenül. Az intézkedések ezreket érintettek, voltak, akik Kanadába mentek ki.

A másik akció a szegénytelepek, például az úgynevezett számozott utcák felszámolása, lebontása volt. Ezt úgy végezték, hogy a lakóknak nem biztosítottak más lehetőséget.

A felperesek azt is kérték a bíróságtól, hogy mondja ki: a miskolci önkormányzat különböző, cigányokat sújtó intézkedései (mint például az alternatív lakhatás biztosítása nélküli telepfelszámolás) és az azokhoz kapcsolódó retorika sértette a miskolci romák egyenlő bánásmódhoz való jogát. Az ítéletben az is szerepel, hogy az önkormányzat a szociális problémákat, társadalmi feszültségeket nem jogállami eszközökkel kezelte.

Szente László interjúját a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.