„Klubrádió
Hetes Stúdió

Egy német tudós kiszámította, melyik magyar városokban lopják legjobban a közpénzt

28/04/2019 07:04

| Szerző: Klubrádió

Annyira nagy a magyarországi korrupció, hogy az már tudományos érdekességnek számít, nemzetközileg is. A települési közösségek töredezettsége és a korrupció közötti összefüggéseket talált a magyar vidéket kutató Johannes Wachs német matematikus. A tudós a Hetes Stúdióban mondta el, mire jutott magyarországi vizsgálódásai során. Arról is beszélt, melyik magyar várost tartja a legkorruptabbnak.

2019. április 27. Hetes Stúdió-részlet/Interjú Johannes Wachs, német matematikussal (2019.04.27.)
10:57
00:00
Hogyan befolyásolja a korrupció kialakulását, virágzását egy-egy falu, város társadalmi helyzete, földrajzi fekvése és a közösségi háló rendszere?

Ha egy közösség töredezett, ha nincs versenyhelyzet, ha begubózik mindenki a maga közösségi hálójába, aligha kerüli el a korrupciót – mondja Johannes Wachs, német matematikus, akadémikus, aki három kutatótársával együtt magyar városokat hasonlított össze korrupciós szempontból.

A témában készített tanulmányukhoz csaknem százhetven nagyobb vidéki helység közbeszerzési adatait vizsgálták meg, valamint feltérképezték a 2012-ig még létezett IWIW alapján a települési közösségek szerkezetét is.

 

Ez alapján az egyik fő megállapításuk, hogy ahol kicsi a politikai verseny és nagy a társadalmi töredezettség, ott nagy  a korrupciós ráta, ami egyes településeken elérte a 80 százalékot. Az egyik legkorruptabb városnak Mohácsot találták, míg az egy megyével arrébb fekvő Dombóváron kifejezetten alacsony közéleti romlottsági hányadot mértek, a vizsgált időszakban.

 A magyar közpénzek kezelésének gyakorlata és a helyi társadalom állapota közti összefüggésekről írt tanulmányukat először a brit királyi akadémia tudományos folyóiratában jelentették meg

Johannes Wachs nyilatkozatát a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hetes Stúdió/Interjú Johannes Wachs német matematikussal
2019. április 27., szombat 15.00
riporter: Csernyánszky Judit