„Klubrádió
Esti gyors

Sargentini: ha nincs jogállam, nincs pénz sem

18/04/2019 09:33

| Szerző: Klubrádió

Miért, most a magyar nép élvezi az uniós támogatás hasznát? - kérdezett vissza a holland EP-képviselő. Azt javasolja: ne arra szavazzanak, aki csak a saját zsebét akarja megtömni.

2019. április 17. Esti gyors - részlet 19.04.17. Judith Sargentini
05:57
00:00

Utolsó plenáris ülését tartotta a héten az Európai Parlament, Antonio Tajani elnök is búcsút intett az elmúlt időszaknak, pontosabban inkább biztatott a kampányra, adott muníciót a májusi uniós választásokhoz. Ez jelenti egyben a számvetés időszakát is, különösen azoknál a képviselőknél, akik nem indulnak a következő megmérettetésen. Így van ezzel Judith Sargentini képviselő is, aki a holland ZöldBal párt tagja és egyben a zöldek és liberálisok szövetségének a tagja is.

Két periódust végigdolgozott az európai parlamentben, hogyan értékeli az elmúlt 5 éves parlamenti munkát?

Intenzív volt, én legfőképp a pénzmosás elleni küzdelemnek szenteltem ezt az időszakot és sikeresnek találom.

Mit ért el?

Sikerült olyan, a pénzmosás, a terrorizmusból származó pénzek és az adóelkerülés ellen is olyan törvényt kialkudom, amely nyilvános közzétételt követel meg a tagállamoktól, azaz innentől kezdve újságírók, civil szervezetek és minden állampolgár megnézheti, milyen cégek működnek, azok hogy kapcsolódnak egymáshoz, tehát átláthatóbban lehet nyomon követni a pénzmosás útját adott esetben.

Ha már itt tartunk: a magyar kormánypárti médiában most olvasom, hogy Guy Verhofstadt és a szintén liberális Cecilia Wikström korruptak, és elborzad a jegyzetíró, milyen üzenetet küld ez az uniós állampolgároknak?

Nem tudom. Azt tudom, hogy Guy Verhofstadtnak van egy mellékállása is, de nem tudom, hogy ez azt is jelenti-e, hogy korrupt. Másrészt a magyaron kívül nem láttam semmilyen hírt Cecilia Wikströmről. Időnként itt is megvonják a képviselők mentelmi jogát és a saját hazájukban kivizsgálják az ügyet, ami helyes, mert senki nem áll a törvények felett.

Ha már korrupció, Önnek nem kell magyarázni, milyen összefüggés van a magyar kormány és az uniós pénzek felhasználása között. Mi lenne jó megoldás a jövőben a korrupció kiszűrésére és szankcionálására?

Először is csatlakoznia kellene Magyarországnak az uniós ügyészségi hivatalhoz, mert ez az az intézmény, amely az uniós pénzekkel történő visszaéléseket kideríti. A magyar kormány nem hajlandó erre, ezért célszerű lenne felfüggeszteni az uniós pénzek kiutalását. A jogállami normák betartásához is kötném az uniós pénzek folyósítását. Ha nincs jogállam, nincs pénz sem.

De ezzel a magyar népet büntetnénk és nem a kormányt!?

Sokan érvelnek ezzel, de visszakérdeznék: most Orbánon és körein kívül – akik zsebre teszik ezt a pénzt – élvezi a magyar nép ezeknek az uniós támogatásoknak a hasznát?

Az ön, ország-jelentését hazánkról a többség úgy értékeli itthon, érdemes harcolni a demokráciáért és van, aki még ad a jogállamra. De kézzel fogható következményei nincsenek a jelentésnek. visszatekintve: nem bánta meg, hogy elvállalta ezt a küldetést, hisz oly sok politikus támadta be önt emiatt?

Nem, a szavak nem bántanak. Persze nem tartom szép dolognak, hogy így bánnak az emberrel, de kitartok az utolsókig, mert ezzel arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok épp ugyanilyen jogokkal rendelkeznek, mint bármelyik más uniós állampolgár. Mélyen együttérzek azokkal, akik a jelenlegi magyar kormányzást kénytelenek elviselni.

Mit tart a parlament legsikeresebb intézkedésének, tettének, törvénykezésének?

Mivel a zöld pártot képviselem, ezért a klímaváltozás elleni küzdelmet tartom a legnagyobb sikernek, azt hogy 2% alatt fogjuk tartani a hőmérséklet-emelkedést.

Mit csinálna másképp, ha most kezdené ezt a munkát?

A kollégáimtól sokkal hamarabb begyűjteném a telefonszámokat, hogy közvetlen kontaktusba léphessek az emberekkel, mert ez a meggyőzés legjobb módja.

Nem indul újra, milyen tervei vannak a közeljövőre nézve?

Mintha indulnék, ugyanúgy kampányolok a pártomnak, aztán pihenek kicsit Spanyolországban. S csak utána gondolkodom el azon, mi legyen a következő munkám. De van még erre bőven időm…

Mit vár a mostani választásoktól?

Sokkal nagyobb felelősséget minden választótól. Hogy ne arra szavazzanak, aki csak a saját zsebét akarja megtömni, aki csak nyerni akar, de nem képviseli a demokratikus értékrendet és a jogállamot. Arra szavazzanak, aki az uniós állampolgárok érdekeit tartja szem előtt.

Csernyánszky Judit interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Flickr.com.