„Klubrádió
Esti gyors

Új lökést adna az Orbán-kormány elleni eljárásnak, visszaszólt Deutschnak

8/01/2019 19:56

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Gyorsítani akarja a magyar jogállamiság megsértésének gyanúja miatt indult eljárást Judith Sargenitini EP-képviselő, aki az EU soros elnökén, Románián is számon kéri a folyamat lelassulását. A zöld párti politikus, aki az eljárást megalapozó jelentés szerzője, arról is beszélt a Klubrádiónak, nonszensz, amiket a fideszes Deutsch Tamás írt róla a Facebookon. Sargentini az Orbán-rezsim elleni brüsszeli tüntetésen is felszólalt.

2019. január 08. Sargentini-interjú (Esti gyors 2019.01.08.)
04:27
00:00
Judith Sargentini, az Európai Parlament zöld párti politikusa is csatlakozott a keddi – Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által szervezett brüsszeli tüntetéshez, amelynek üzenete, hogy a magyar miniszterelnököt és rezsimjét végre meg kell állítani. A Stop, Orbán! című rendezvényen körülbelül száz, százötven fő hallgatta a felszólalókat.

Judith Sargentini az Európai Zöld Párt holland képviselője az EP-ben. A politikus annak a szeptemberi jelentésnek a szerzője, amely alapján megindult a magyar kormány ellen a jogállamiság megsértésének gyanúja miatt kezdeményezett hetes cikk szerinti eljárás.

A január 8-ai, délutáni demonstráción Sargentini többek közt azt mondta, hogy az Unióban sok miniszterelnök kifejezetten kellemetlennek tartja, hogy egy asztalhoz üljön Orbán Viktorral, és mindig meglepi, amikor egy politikus, mint a magyar miniszterelnök összekeveri a kormányt és az országot. Az ő jelentésének megállapításai sem az országnak, hanem a kormánynak szóltak – tette hozzá.

Judith Sargentini a tüntetés előtt rádiónk riporterének adott interjújában is elmondta, mit gondol a magyarországi közállapotokról.

Csernyánszky Judit/Klubrádió: Miért tüntet a magyarokkal?

Judith Sargentini: Azért, hogy szolidaritásomat fejezzem ki a magyarokkal. Látom, mi történik az utóbbi napokban az országban, és ennek nagyon örülök. Másrészről azért is, mert végül is a nevemhez köthető a Magyarország jelenlegi helyzetét elemző jelentés, amit szeptemberben el is fogadott az Európai Parlament. Egyébiránt már a decemberi, karácsonyi tüntetéseket is követtem, és szerintem nagyon fontos a tüntetők számára, hogy Európa más részein sokan kifejezzék szolidaritásukat a magyarok iránt.

CSJ: A hétvégén is nagy tüntetés volt, amelyen a szakszervezetek, a civil szervezetek együtt tüntettek az ellenzéki pártokkal, sőt, úgy néz ki, az ellenzék hajlandóságot mutat az uniós választásokon, illetve az önkormányzati választásokon az egységes fellépésre is. Hogy értékeli ezeket a fejleményeket?

JS:Természetesen nem tisztem, hogy értékeljem, hogyan fognak végül az ellenzéki pártok Magyarországon felállni/összeállni az előttünk álló választásokra a kampányban, mindenesetre nagyra értékelhető, hogy egységben gondolkodnak, és arra törekednek, hogy az eddigieknél nagyobb legyen ez az egység, hisz lássuk be, mindenkinek egy közös célja van, a jogállam felszámolásának megakadályozása és a demokrácia védelme.

CSJ: Mi az ön üzenete ezen a tüntetésen?

JS: Az egyik a szolidaritás és a remény éltetése. Ugyanakkor ma miniszteri találkozó is van Brüsszelben, és így a másik üzenetem hozzájuk, a miniszterek tanácsához is szól, hogy ne fordítsák el a fejüket Magyarországtól. Ne habozzanak, ne késlekedjenek, gyorsítsák fel azt a folyamatot, ami a jelentésemmel elkezdődött. Most ugyanis úgy tűnik, az lefékeződött.

CSJ: Pontosan hol tart ez a folyamat? Mi történt azóta, hogy elfogadták a jelentését? Van valamilyen határidő?

JS: Nincs. Az Európa Tanács nem adott semmilyen határidőt. Márpedig erről beszélni kell. A román soros uniós elnökségnek is üzenek ezen a mai brüsszeli tüntetésen, mert egyelőre semmilyen reakciót, ötletet, tervet, elképzelést nem láttam arra vonatkozóan, hogy Románia foglalkozna a magyar jelentéssel.

CSJ: A magyar tüntetésen való részvételére már reagált is a fideszes képviselő, Deutsch Tamás, és azt feltételezte, hogy ön fogja vezetni az ellenzék bevándorláspárti uniós listáját.

JS: Nem fogok kampányolni Magyarországért, és szlogenjeim sincsenek szemben a kormánypárti politikusokkal. Láttam, azt feltételezik, hogy indulok a választásokon. Erre csak azt tudom mondani, hogy nonszensz. Visszavonulok a politikától, nem indulok sem a saját hazámban, sem más országban. Nonszensz.

[Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő január 7-én a Facebook-oldalán azt írta: „A Gyurcsány-Jobbik-Szél-Hadházy-MSZP-LMP-Momentum-Párbeszéd és a többi, és a többi összeborulással végre megvalósul Soros György régóta dédelgetett álma, közös a bevándorláspárti tábor, közös a bevándorláspárti zászló, közös a bevándorláspárti lista. Legyen már Sargentini a listavezető!]

CSJ: Miért vonul vissza? 

JS: Lassan tíz éve vagyok az Európai Parlament tagja, és előtte szintén tíz évig politizáltam Amszterdamban a városházán. Úgy érzem, húsz évi politizálás után valami mást kell csinálnom. Át kell gondolnom, mi legyen a következő lépésem, mi legyen a jövő útja. Azt is érzem, friss gondolatokkal új emberekre van szükség a politikában. Nekik adnám át a helyet.

Judith Sargentini, a Zöldek Európai Parlamenti képviselője, a Magyarországról szóló jelentés készítője január 8-án, kedden, Brüsszelben adott interjút a Klubrádiónak, az Európai Unió székhelyén tartott Orbán-kormány ellen szervezett tüntetés előtt.

(Klubrádió)