„Klubrádió
Hetes Stúdió

Az egyik a mélybe, a másik a csúcs felé húzza

1/04/2019 15:52

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Dúl a harc Laura Codruta Kövesi körül. A volt romániai korrupcióellenes főügyészt egyik karjánál fogva a bukaresti kormány húzza, a börtön felé, a másik kezébe pedig az Európai Parlament kapaszkodik, és az új uniós ügyészség vezetői széke irányába vonja. Szekértáborokba rendezte a romániai társadalmat, rengeteg érdeket sértett, a titkosszolgálatokkal "üzletelt" illegálisan. Mégis ... A Klubrádió riportja.

2019. március 30. Hetes stúdió-részlet (Codruta-riport 2019.03.30.)
11:59
00:00
Könnyen lehet, hogy Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője. A jogász korábban a román korrupcióellenes ügyészséget, a DNA-t irányította, amely rengeteg korrupciós ügyet göngyölített fel. A szervezet éléről tavaly távolíttatta el a román kormányzat alkalmatlanságára hivatkozva, most pedig az Európai Parlament jelöltje az új uniós posztra.

Romániában a volt korrupcióellenes ügyész személye és a DNA működése is nagyon megosztja a társadalmat. Sokan hősként ünneplik, de rengetegen vannak, akik legszívesebben őt is rácsok mögött látnák. A Romániában tavaly leváltott, és sokat bírált, de Nyugaton általában barátságosan kezelt Laura Codruta Kövesiről igyekezett viszonylag árnyalt képet rajzolni a Klubrádió riportere, Galavits Patrik.

Egyáltalán mi értelme?

A nemzetközi média is nagy érdeklődéssel figyeli a román korrupcióellenes ügyészség, vagyis a DNA működését. Legújabban azért került az intézmény reflektorfénybe, mert a 2018-ig élén álló Laura Codruta Kövesi esélyes az európai ügyészség vezetésére is.

A DNA-val kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért volt egyáltalán szükség a megalapítására, miért nem volt elég a már egyébként is meglévő ügyészség?

Erről Kiss Tamás, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szociológusa beszélt a Klubrádiónak. Az elemző szerint a különleges ügyészség megalapításának fő oka, hogy Románia a 2007-es uniós csatlakozása előtt igyekezett megfelelni a korrupcióellenes harccal kapcsolatos brüsszeli, illetve nemzetközi elvárásoknak. Manapság is részben éppen ennek a továbbra is működő megfelelési hajlandóságnak tudható be, hogy a Románián belül rengeteget kritizált DNA még nem szűnt meg.

 
Laura Codruta Kövesi; Forrás: Facebook
 

Kattant a bilincs, hasadt a társadalom

Kinek ne tetszene egy szervezet, amelynek célja a korrupció visszaszorítása? Eleinte talán a legtöbben üdvözölték is az ötletet, de a DNA és a korrupcióellenes harc Kiss Tamás szerint mára szekértáborokba rendezte a román társadalmat. A támogatók oldalával leginkább a jelenlegi szocialista kormány és szimpatizánsai állnak szemben, olyannyira, hogy a politika akár közellenséget is faraghat belőle.

A feszültségek előzmény, hogy a sajtó az elmúlt években folyamatosan hangos volt a DNA akcióinak hírétől, a szervezet sorra tartóztatta le a korrupcióval megvádolt politikusokat. Laura Codruta Kövesi regnálása alatt mások mellett a korábbi miniszter Elena Udrea, a bukaresti polgármester Sorin Oprescu vagy éppen az államfő Traian Basescu testvérének kezére is bilincs került.

Codru Vrabie civil aktivista szerint nem a konkrét ügyekben aratott győzelmek jelentik Laura Codruta Kövesi sikereinek lényegét. A szakértő szerint az egyes letartóztatások, illetve a korrupcióval vádolt politikusokat elmarasztaló ítéletek hátteréhez hozzátartozik, hogy a DNA jogászai sokkal felkészültebbek voltak a néhány éve hatályba lépett új román büntető törvénykönyvből, mint az ország jogásztársadalmának nagyobbik része. Ennek következménye volt az, hogy a DNA rendkívül sikeres lehetett a bíróságokon.

Nagy fekete pont a titkosszolgálati szál miatt

Kiss Tamás által elmondottak alapján egyáltalán nem meglepő, hogy sokan illetik kritikával a Kövesi-féle DNA munkáját, és nem csak, mert sok embert letartóztatott és sok érdeket sértett.

Egy a DNA-val sokat foglalkozó román újságíró, Sidonia Bogdan vitatott nézete szerint Laura Codruta Kövesi egyik legnagyobb hibája, hogy túl sokat dicsekedett az eredményeivel. A további, szintén megosztó vádak közé tartozik az is, hogy a korrupcióellenes ügyészség állam az államban, ráadásul részrehajló. Például egyes székely politikusokkal, polgármesterekkel szembeni túlzott szigort róják fel neki, a magyar sajtóban is, mások szerint azonban ennek a kritikának sincs alapja.

Ezzel Kiss Tamás is egyetért, szerinte akik ilyet állítanak, egyszerűen hibásan értelmezik a történteket. A titkosszolgálattal történő együttműködés azonban alkotmányellenes volt a DNA részéről – és ebben az ügyben nyakig benne volt Laura Codruta Kövesi is – tette hozzá.

Kétségbeestek?

Hogy mindezek után alkalmas lehet-e Laura Codruta Kövesi az európai ügyészség vezetésére, nehéz megmondani. Kiss Tamás arról beszélt, hogy a Transparency International adatai alapján hiába a nagy visszhangot kiváltó korrupcióellenes harc, Romániának mégsem sikerült számottevő javulást elérnie ezen a téren. Ugyanakkor a Klubrádiónak nyilatkozó aktivista, Codru Vrabie és Sidonia Bogdan újságíró is kellően felkészültnek, rátermettnek találja Laura Codruta Kövesit.

Nem biztos azonban, hogy a személyes képességei és az Európa Parlament támogatása elegendő lesz a poszt elnyerésére, a DNA volt vezetőjének nemzetközi sikerét erősen befolyásolhatja az is, hogy Romániában múlt héten hatósági felügyelet alá helyezték, és hét órás kihallgatáson is részt kellett vennie. Megvesztegetés elfogadásával, hivatali visszaéléssel és hamis tanúzással gyanúsítják.

Laura Codruta Kövesi azt mondta, úgy tűnik, egyesek kétségbeestek attól, hogy az európai főügyészük lehet.

Címlapi kép: Facebook

Hetes Stúdió/Riport Laura Codruta Kövesiről
2019. március 30., szombat 15.00
riporter: Galavits Patrik