„Klubrádió
Reggeli gyors

Közigazgatási bíróságok: „a Néppártnak ez édeskevés”

31/05/2019 10:23

| Szerző: Klubrádió

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint az Európai Néppártnak a közigazgatási bíróságokról szóló törvény felfüggesztése nem lesz elég, ráadásul nem is ezt kérték a kormánytól, hanem az EU-ellenes támadások leállítását és a CEU maradását, ezekben az ügyekben viszont nincs előrelépés.

2019. május 31. Reggeli gyors / részlet - Balázs Péter (19.05.31.)
08:48
00:00
Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere szerint visszavonulást látni a kormány részéről a közigazgatási bíróságok és a reklámadó ügyében is. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor elszámította magát, és két szék között a pad alá került. Először is azt várta a miniszterelnök, hogy a szélsőjobbos pártok eljutnak az európai parlamentben a blokkoló kisebbségi szerepig, de ennyire nem erősödtek meg. A második pedig, amiben bízott, hogy az Európai Néppártnak szüksége lesz a Fidesz 13 mandátumára, ezért majd „udvarolnak” neki. De a Néppárt és a szocialisták együtt se adják ki a többséget, egy harmadik csoporttal, valószínűleg a liberálisokkal kell együttműködniük, így tehát nincs szükség Orbánra.

Balázs Péter, aki Magyarország első EU-biztosa volt, arról is beszélt: szerinte a Néppárt puhításához édeskevés a közigazgatási bíróságok bevezetésének átmeneti felfüggesztése, és nem is ezt kérték Magyarországtól. Márpedig „a nyugat-eruópai polgári gondolkodásban sokkal több következesség van”, mint itthon, és márciusban, Manfred Weber néppárti csúcsjelölt látogatásakor azt kérték, hogy a kormány hagyja abba az EU támadását; egy időre leragasztották ugyan a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt és a liberális Guy Verhofstadtot ábrázoló plakátokat, de a kampányban újraindult a támadás. Weber feltételül szabta a CEU maradását is: ebből pedig épp most hátrál ki a kormány – hívta fel a figyelmet a korábbi miniszter.

Úgy vélte: Trócsányi László meghallgatásáról van szó a háttérben; ha ő, mint biztosjelölt indul, akkor felteszik neki azokat a kérdéseket, hogy milyen jogalkotásban vett részt igazságügyi miniszterként, és ebből kiemelkedik „kedvenc szellemi gyermeke”, a közigazgatási bíróság. A kormány tehát úgy könnyítené a helyzetét, hogy ezzel ne „piszkálják”.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak nem lenne-e jobb a Fidesz Néppártban maradása, Balázs Péter úgy válaszolt: rossz kormányt semmilyen körülmények között nem szabad támogatni, rendet kell rakni. De szerinte tény, hogy Magyarország issza a levét Orbán Viktor és a Fidesz Néppárt-ellenes kirohanásainak.

Úgy vélte, a CEU-ügyből már nem tud ebből kihátrálni arcvesztés nélkül az Orbán-kormány, túlment azokon a pontokon, hogy ezt megússza. A szakpolitikus jelezte: lényeges stratégiai változásokra lesz szükség ahhoz, hogy Magyarországot újra méltóképpen képviseljék az EU-ban.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 31., péntek 8.50