„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Inotai András: Itt szellemi népirtás folyik

27/05/2019 13:31

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Néppártnak nincs szüksége a Fideszre, Orbánnak most fel van adva a lecke.

2019. május 27. Reggeli gyors - 19.05.27. Inotai András
40:52
00:00

Magas, átlagosan 50 százalék feletti volt a részvétel az európai parlamenti választásokon. A legkésőbb belépett országokban viszont elmaradt ettől. Úgy látszik nem érzik az emberek, hogy nem csak belpolitikai, hanem európai kérdésekről is szól a szavazás. Magyarországon különösen lehetett látni, hogy a választást belpolitikai célra használta a kormány.

A migráció, amit a kampány fő témájává tettek, kettős hazugság – állítja Inotai András professzor emeritus közgazdász, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének volt igazgatója. Egyrészt azért, mert nincs, másrészt azért, mert ha lenne, nem tudnánk a határon megállítani. Más országokban ennél fontosabb kérdésekkel foglalkoztak a kampányban, mint például a Brexit, az Európai Unió jövője, egy esetleges válság, vagy a Trump és Putyin elleni fellépés.

Az Európai Parlament két vezető pártja a néppárt és a szocialisták negyvennél is több helyet veszítettek, azért ketten együtt sem teszik ki az ötven százalékot. Erősödtek viszont a zöldek és a liberálisok, így az Európa-párti erők többségben vannak. Az Európai Néppárt jelölheti a bizottsági elnököt, jelen állás szerint Manfred Webert, azonban még négy másik fontos pozícióra kell jelöltet találni, tehát a pártok egyezkedhetnek, osztozkodhatnak. Az EPP balra nyithat.

Orbán Viktor két vasat tart a tűzben, maradhatna a néppártban (ahol a Fidesz tagságát felfüggesztették), vagy kapcsolódhatna Matteo Salvinihez, esetleg megpróbálhatna önálló frakciót alakítani. Inotai András szerint az Európai Néppárt nem engedheti vissza a Fideszt, mert akkor el kellene temetni az európai demokráciát. Nem is érdeke, hogy visszavegye, hiszen a Fidesz 13 képviselője nem hiányzik a frakcióból.

 
Az Európai Parlament várható összetétele  
Forrás: EU
 

A professzor szerint a közösség liberális irányba mozdul. Világosan látszik, hogy azokra a célokra, amelyekre eddig adtak támogatást, kevesebb jut majd. A pénz pedig nem „ajándék” lesz, hanem fokozatosan átalakul hosszú lejáratú hitellé. Az ellenőrzés pedig szigorodik.

Inotai András szerint az unióból történő kilépés veszélyes gondolat. A Brexit is mutatja, hogy mennyire. Az embereknek abba kell belegondolniuk, hogy milyen lenne az unión kívül. Újra lezárulnának a határok, nem jönnének befektetők. A nacionalista országok Európája háború veszélyével is fenyegetne.

A jelenlegi magyar politikáról a professzor úgy vélekedett, hogy folyik az emberek tudatos elbutítása, egyfajta szellemi népirtás zajlik. Amit ezen a választáson láttunk az egy agymosott társadalom reakciója.

Szénási Sándor interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja  meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.