„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes: Karácsonyék védjék meg a budapestieket a túlárazástól!

29/01/2020 00:01

| Szerző: Klubrádió

Védje meg a budapestieket és az adófizetőket a piac mohóságától az új fővárosi vezetés, tegyen többet a Lánchíd felújításáért ahelyett, hogy újabb forrásokat kér a kormánytól – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Arról is beszélt, hogy nem tartja bátor tettnek, amikor vállalhatatlannak nevezte a közmédiás Karácsony-interjút, nem is kért engedélyt, hogy ezt írja, viszont szívesen látná baloldali politikusoktól is, hogy észrevegyék az ellenzéki média hibáit.

2020. január 28. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Fürjes Balázs (20.01.28.)
18:38
00:00

Először arról kérdeztük Fürjes Balázst, hogy vállalhatatlannak nevezte az M1 Karácsony Gergely-interjúját. A Megbeszéljükben azt mondta: bár „nem ők irányítják a köztévét”, politikai közösségüknek kártékony volt, ami történt. De az is benne volt abban, amit akkor írt, hogy a köztévét sok méltánytalan támadás éri, ehhez képest ezt az egy dolgot tette szóvá. Nem kérte senki engedélyét és nem is tartja bátor tettnek, erre a meggyőződésre jutott – mondta az államtitkár. Közölte ugyanakkor, a baloldali vagy ellenzéki média szereplői is követnek el hibákat, várja, hogy a baloldali politikusok is szóvá tegyék ezeket. Hozzátette: szerinte nem ízléses egy kereskedelmi rádióban a köztévét minősíteni. 

Vitézy Dávid és az újonnan létrehozott Budapesti Fejlesztési Központ szerepéről is kérdeztük Fürjes Balázst: ellensúlyozni akarják-e az ellenzéki vezetést? Kijelentette: alternatív városházáról szó sincs, a mindenkori kormány mindig fontos szereplője Budapest fejlődésének, „nem hagyhatja magára és nem is gyámkodhat fölötte”, vannak feladatai, ezeket szervezték ebbe a központba. Vitézy Dávidot akkor kérte fel ennek vezetésére, amikor kiderült, hogy nem vállalja el a BKV vezetését. Felkészült szakértőnek tartja, akinek a véleményét minden oldal elfogadja. Megkérdezte, ha ott nem, akkor „a mi oldalunkon” segítené-e a közös munkát, erre igent mondott.

A közös munka keretét a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa adja, ebben egyeztet a kormány és a főváros, ez Tarlós István javaslatára jött létre, elnöke a miniszterelnök, akit helyettesíthet a Miniszterelnökséget vezető miniszter (rendszerint ez szokott történni), társelnöke a főpolgármester, öt-öt tagja van a fővárosból és a kormányból csak egyhangú döntést lehet hozni. Biztos lesz, amiben egyetértenek, és lesznek vitáik, de a jó vita hasznos is lehet – mondta a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Lánchíd
 
A Clark Ádám tér a Lánchíddal
 


A konkrét ügyekre kitérve Fürjes Balázs azt mondta: a Ligetben amíg nincs fővárosi támogatottsága, addig nem épül meg a Nemzeti Galéria, de a múzeumok évszázados távlatokkal épülnek, a tervek megvannak. Nem lehet kizárni, hogy egyszer megépülnek, de most nincsenek ilyen terveik. Nem zárják ki a új hely keresését sem, de most szintén nincs tervben. A szuperkórház ügyében hetente több egyeztetést tartanak, akár meg is egyezhetnek a következő közfejlesztési ülésen, amely február 26-án lesz.

Fürjes Balázs azt mondta, nem beszélnek bele a főváros dolgába, a Lánchíd a főváros tulajdonában van, a felújítása az ő feladata. A kormány annyit ígért meg még Tarlós Istvánnak, hogy 6 milliárd forinttal támogatja a felújítást, ezt természetesen Karácsony Gergelynek is biztosítják. De továbbra is azt hiányolják, hogy eltelt száz nap és a főváros nem tett eleget ahelyett, hogy újabb forrásokat kérne. Van egy túlárazási probléma, még Tarlós mondta, hogy túlárazottak az ajánlatok és árfelülvizsgálatot fog elrendelni. Ők azt szeretnék, hogy az új vezetés rendelje ezt el, „védje meg a budapestieket és az adófizetőket a piac mohóságától”, ha kell, optimalizálja a műszaki tartalmat, ha kell, tárgyaljon a résztvevőkkel, tartson szigorú árlicitet vagy folytasson le új közbeszerzést. Kritizálták a kormányt drága közbeszerzésekért, most megmutathatják, hogy meg tudják csinálni olcsóbban – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Megbeszéljük-részlet/Interjú, Fürjes Balázs
2020.01.28., kedd 16.00
Műsorvezető: Bolgár György