„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes: Elfogadhatatlan, ami a János kórházban van, de kell a stadion

4/12/2019 22:02

| Szerző: Klubrádió

Fürjes Balázs államtitkár szerint is meg kellene oldani azokat a problémákat, amelyeket a János kórház adománygyűjtése is mutat, de, mint mondta, az atlétikai világbajnoksághoz nem kell máshonnan forrást elvonni.

2019. december 04. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (19.12.04.)
20:40
00:00

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is Lausanne-ban volt a múlt héten, elsősorban a miniszterelnök tett látogatást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB), vele volt Schmitt Pál volt MOB-elnök és volt köztársasági elnök, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a NOB tagja. Vajon az olimpiarendezés miatt mentek?

Fürjes Balázs kijelentette: nincsenek olimpiai terveik, az olimpiarendezés nincs napirenden. Másfél éve húzódó meghívásról van szó és nyáron fixálták le az időpontot. Egyrészt az volt a kérdés, hogy visszaadják-e az atlétikai vb-t és/vagy esetleg más sporteseményeket. Másrészt pedig a NOB elnöke, Thomas Bach szövetségeseket keres az Európai Unió miniszterelnökei között, mert kialakult egy európai sportmodell, és ezt versenyjogi oldalról, gazdasági alapon támadják a „brüsszeli bürokraták”, ehhez akar a sport mellett elkötelezett kormányfőket megnyerni. Az államtitkár, visszatérve a rendezésre, azt mondta: 2024-es olimpia kiadott, a '28-as kiadott, a '32-est szerinte elviszi Ausztrália, ez az „álom” szerinte már a fiatalabb generációkra marad.

 
A Dél-Pesten építendő Budapesti Atlétikai Stadion látványterve (építészfórum.hu)
 


Mennyibe kerül az atlétikai vb? Tízmilliárd forint fölött tart már, tervezéssel és bontással, úgy, hogy még az alapkövet se tették le az új stadionnál. Fürjes Balázs továbbra sem mond árat, szerinte felelőtlenség lenne, amíg a részletes kiviteli tervek nincsenek meg, a közbeszerzési eljáráson nem érkeztek be az ajánlatok. Úgy fogalmazott: az ember mond egy számot, aztán a piac magasabbra árazza be a költségeket. Van egy nyomás a kormányzati embereken, hogy az újságíróknak mondjanak alacsonyabb árat, mert biztos azt szeretnék hallani, viszont aztán utólag magyarázkodni kell, hogy miért lett több – tette hozzá. Sokba kerül a vb, az kétségtelen, de Budapest egyik szégyenfoltját alakítják át sportközponttá és zöldterületté, a költségvetésből pedig – a gazdasági növekedés miatt – sehonnan nem kell forrást elvonni.

Műsorvezetőnk, Bolgár György arra hívta fel a figyelmet: kedden lehetett olvasni, hogy a János-kórház adománygyűjtést szervez, lázmérőre, pelenkára, wc-deszkára, törülközőre van szükség sok más mellett, mindennapi használati cikkekre. Hogy létezik az, hogy a kormány ilyen óriási terveket sző, sokat végre is hajt, hogy erre nem jut pénz? Fürjes Balázs azt mondta, jelentős részben egyetért, annyit fűzött hozzá, hogy nem vagy-vagy, hanem is-is kérdés. A mindenkori kormánynak (most éppen nekik) rengeteg feladata van az egészségügyben, sose lehetnek elégedettek. Rövidültek várólisták, újultak meg kórházak, főleg vidéken, mert Budapestre nem lehetett EU-támogatást elnyerni.

Szerinte nem azért vannak ezek a valóban „részben elfogadhatatlan” hiányok például a János kórházban, mert megépül a IX. kerületben a stadion és a közpark. Korábban, amikor nem ez a kormány volt és nem foglalkoztak a „lepusztult sport-infrastruktúrával”, akkor se volt jobb az egészségügy helyzete.

A kórházak finanszírozása nem tartozik hozzá, ezért ő is szeretné hallani az egészségügyi államtitkárt erről. Nem menti fel semmi a kormányt az alól, hogy ezt a problémát orvosolják, de ha holnap lefújnák az atlétikai vb-t, attól önmagában, varázsütésre nem oldódna meg.

FRISSÍTÉS: A János kórház közleményben reagált az adománygyűjtésre. Azt írták: „A listát összeállítók közül páran pontatlanul értelmezték a feladatot, így olyan eszközök is listára kerültek, amiket a kórház természetesen kötelezően biztosít az ellátás során, ezek tévedésből kerültek adománygyűjtő eseményünk kommunikációs csatornáira. Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy egy jószándékú kezdeményezést, a közösségi összefogás és társadalmi felelősségvállalás szép szimbólumát az ellenzéki sajtó visszájára fordítja és a negatív kampány részévé teszi.”

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: építészfórum.hu

Megbeszéljük
2019. december 3., szerda 16.10
Műsorvezető: Bolgár György