„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes Balázs: Jók a „Baranyi-terv” javaslatai

26/11/2019 16:40

| Szerző: Klubrádió

Fürjes Balázs államtitkár szerint jó javaslatokat tett Baranyi Krisztina, sőt, azt mondta, nyitott kapukat dönget a IX. kerület ellenzéki polgármestere.

2019. november 26. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (19.11.26.)
20:23
00:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hajnalban megjelent nyilatkozata szerint eldőlt, hogy lesz atlétikai világbajnokság Budapesten. Erről kérdeztük Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt.

Azt mondta, úgy tűnik, egyre nagyobb egyetértés bontakozik ki abban, hogy Budapestnek jó ez a világbajnokság. Ez a nagy szabadidős és sportpark-fejlesztés, jelentős zöldberuházás, amely Baranyi Krisztina javaslata szerint is érinti Dél-Pestet, Észak-Csepelt, egy "lepusztuló, kallódó, a lakosságtól elzárt, szeméttelepként használt" városrészt.

Jó javaslatoknak tekintik a ferencvárosi polgármester pontjait, úgy fogalmazott: „megszületett a „Baranyi-terv”. Ezt egyhangúlag fogadták el a IX. kerületi közgyűlésben, és mivel illeszkedik a kormány elképzeléseihez, nyitott kapukat dönget Baranyi Krisztina és a ferencvárosi képviselő-testület. Egy hónapja ő se gondolta volna, hiszen a kormány egyik legkérlelhetetlenebb ellenfeléről van szó, ráadásul elsöprő ellenzéki többség van a kerületben, mégis, úgy tűnik, szakmai alapokon együtt tudnak működni. A polgármester elképzelései jelentősen nem növelik meg a költségeket, mert eleve akartak zöld fejlesztést, közel vannak egyetemek, a diákoknak jó lenne a sportpark, kollégiumvárost is terveznek felépíteni. A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt, az ottani határozatot megvárná Fürjes Balázs.

Karácsony Gergely főpolgármester 50 milliárdos kívánságával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy folytatják az Egészséges Budapest programot, amely kifejezetten a járóbeteg-ellátó intézmények fejlesztéséről, felújításáról szólt, erre a jövő évi költségvetésben 40 milliárd forintot szánnak. Közölte: ugyanakkor a Baranyi Krisztina által kért Mester utcai rendelőfelújítást, bővítést mindenképpen elvégzik az említett program részeként, ha lesz atlétikai vb, hanem.

Mennyibe kerül a stadion? Fürjes Balázs nem akart számot mondani, szerinte felelőtlenség lenne; mindig az szokott lenni a baj, hogy túl hamar mondanak számokat a felelősök. Először el kell készülnie a kiviteli tervnek, majd kell egy nyílt európai uniós közbeszerzés, utána lehet összegről beszélni. Azt azonban elmondta, szerinte az államnak kell állnia a fenntartás költségeit. Az államtitkár szerint ha megint elszállnak a költségek, mint a kézilabdacsarnoknál, akkor ugyanazt teszik, inkább várnak egy kicsit, hogy olcsóbban építhessék meg az atlétikai centrumot.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: építészfórum.hu

Megbeszéljük
2019. november 26., kedd 16.10
Műsorvezető: Bolgár György