„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baranyi: Jó párszor átvert a kormány, de most nekik is jobb lenne, ha nem tennék

25/11/2019 19:03

| Szerző: Klubrádió

Ha a kormány elfogadja az új atlétikai stadion támogatásának feltételeit, amelyeket a IX. kerület és a főváros szabott, akkor mindenki jól járhat – mondta a Klubrádiónak Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

2019. november 25. Megbeszéljük-részlet/Interjú Baranyi Krisztinával (19.11.25.)
12:50
00:00

Win-win helyzetet ajánl a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzat a kormánynak a tervezett atlétikai stadion felépítéséhez szabott feltételeivel. Mindkét fél nagyon jól tudna kijönni abból, ha sikerülne megegyezni az új beruházásról, nyerne az egészségügy, a közlekedés és a stadion is elkészülne, a legtöbbet persze a budapestiek nyernék – mondta Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Megbeszéljükben.

A politikus hétfői, Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartott sajtótájékoztatója kapcsán nyilatkozott a Megbeszéljük című műsorban. Az eseményen bejelentették, öt feltétel teljesítése esetén támogatják a 2023-as atlétikai világbajnokság és az ahhoz szükséges stadion felépítését.

E szerint a kormány öt év alatt adjon ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra. A stadionberuházással együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, kezdjék el a Csepeli Nagyerdő Programot, egy új Városligethez hasonló zöld terület kialakítását. Az új stadion ne csak az élsportot szolgája, hanem a tömegsport és kulturális rendezvények befogadására is legyen alkalmas. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

 
Baranyi Krisztina
Facebook
 

Baranyi Krisztina szerint látszik, hogy a kormány számára fontos a 2023-as atlétikai világbajnokság, ezért sok mindent megadna a megrendezéséért, illetve az ehhez szükséges új stadionért, amelyet a IX. kerület déli, Csepellel szembeni Duna-parti részére terveznek.

Ha a kerület, illetve a főváros ebben a helyzetben olyan fejlesztést tud kicsikarni a kormányból, amely nem csak egy alkalomra szól, hanem az új létesítményt közcélra, tömegsportra lehetne átadni a világverseny után, akkor lehet kompromisszumot kötni – erősítette meg.

A cél, hogy a stadiont szabadidős és rendezvényközpontként működtethessék a vb után, a környékén pedig új, nagy közparkot hozhassanak létre, amelyekhez több százezezer ember férhetne hozzá. Ráadásul úgy tűnik, a kerület most más rozsdaövezeti területek fejlesztéséhez is tudna kormányzati nagyberuházást kérni – mondta a polgármester, aki azt is a stadion feltételéül szabta, hogy vizsgálják meg az Országos Széchényi Könyvtár Ferencvárosba költöztetését. Ezen kívül új szakrendelőt, a ráckevei Duna-ág kotrását és a diákváros első két ütemének megvalósítását is kérte a kerület. Utóbbival 4-8 ezer új kollégiumi férőhely létesülhetne.

Baranyi Krisztina szerint nem kérdés, hogy a kormánynak Budapesten kompromisszumra kell törekednie, ha nem akar még több fővárosi szavazót elveszíteni. Szerinte, ha a fővárosi közgyűlés november 27-én a javaslatcsomag támogatásáról dönt, akkor „már csak” a kormány támogatását, és valódi garanciákat kell kérni, hogy betartják a megállapodást. A folyamat december végéig lezárulhat, amikor még ha szűken is, de nem csúsznak ki a döntést sürgető Nemzetközi Atlétikai Szövetség diktálta határidőkből – mondta Baranyi Krisztina. (Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke korábban azt írta, ennél hamarabb, november végi választ vár a 2023-as világbajnoksággal kapcsolatban.)

Baranyi hozzátette, át lettek már verve jó párszor – ami ellen nincs mit tenni, csak a nyilvánosság erejében bízhatnak – de így is meg kell kérni a garanciákat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Baranyi Krisztinával
2019. november 25., hétfő 16.10
riporter: Szénási Sándor

 

 

 

A témában Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes is nyilatkozott a Klubrádiónak,a vele felvett beszélgetést alább kattinthatja!

2019. november 25. Esti gyors-részlet/Interjú Dorosz Dáviddal (19.11.25.)
07:19
00:00