„Klubrádió
Esti gyors

Stadionról pro és kontra

21/11/2019 21:59

| Szerző: Klubrádió

Nincs megfelelő atlétikai stadion Budapesten. Legyen erről népszavazás. Segítené a tömegsportot. Az összes eddigi csak az elit sportot szolgálja. Soroljuk még?

2019. november 21. Esti gyors - részlet 19.11.21. Atlétikai VB
13:20
00:00

Pro.

Budapesti díszpolgárok kérik, hogy rendeztessék meg a 2023-as atlétikai vb. Épüljön fel a stadion és történjék meg a környék rehabilitációja. Miklósa Erika operaénekes, aki maga is atletizált, Kemény Dénes vízilabda szövetségi kapitány, Merkely Béla kardiológus professzor, a Semmelweis Egyetem rektora állt ki a kormány terve mellet.

Érveiket Merkely Béla mondta el. Magyarországon csak a lakosság töredéke sportol rendszeresen. A tömegsport, az egyetemi sport nagyon hiányzik, használható atlétikai stadion pedig nincs. A tervezett épület közel lenne az orvosi egyetemhez, a Corvinushoz, a műszaki sincs messze, ezen kívül családok is látogathatnák. Tehát tízezrek használhatnák. A világbajnokság mindössze egy hónapig tart, aztán több évtizedig szolgálhatna az épület, és az elhanyagolt területet is rendeznék.

Az ellenérvekre, például arra, hogy az eddigi stadionok sem szolgálják a tömegek mozgását, csak az élsportot, ez volt a válasz: elbeszélnek egymás mellett a felek. Egy futballstadion nem alkalmas mindenre, de az atlétikai stadion egész más. Ez olyan lenne, mint a Margitsziget. Értelmes beruházásokat érdemes támogatni, nem vezet jóra, ha egy építő jellegű terv pusztán politikai megfontolások miatt hiúsul meg.

Persze egy ilyen beruházással párhuzamosan javítani kell a lakosság egészségi állapotán.

 
atlétikai stadion1
 
A Csepel-szigeten építendő Budapesti Atlétikai Stadion látványterve (építészfórum.hu)
 

 

Kontra.

A Momentum -amely egyszer már szervezett népszavazást, akkor a budapesti olimpia ellen- egy többfunkciós kézilabdacsarnok megépítését támogatja, de egy 120 milliárdos atlétikai stadionét nem. Ők országos népszavazást szeretnének rendezni.

Hajnal Miklós elnökségi tag szerint a focistadionokat is lehetne jól építeni, hogy azok tényleg több funkcióra legyenek alkalmasak. Lehet, hogy a kormány az egész koncepciót elrontotta már korábban, ezért a Momentum garanciákat kér. Valódi garanciákat arra, hogy az újabb épületek valóban képesek szolgálni és szolgálják is a tömegsportot, az emberek egészségét.

Az Egészséges Budapest Programot nem tudta teljesíteni a kormány, ami részben infrastrukturális, részben személyi kérdés. Ha komolyan gondolják a tömegsport fejlesztését, ahhoz egyetlen atlétikai stadion édeskevés.

Hajnal Miklós úgy látja, hogy az aláírásgyűjtés gyorsaságától függően egy országos népszavazás 6-8 hónap alatt lebonyolítható, ez nem hátráltatná a még el sem kezdődött építkezést, kezdeményezésükkel még nem futottak ki az időből.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Építészfórum.

Esti gyors
2019.11.21. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János