„Klubrádió
Reggeli gyors

Kerpel-Fronius: Nem tud minket összeugrasztani Gulyás, Demszkynek pedig van igazsága

26/11/2019 15:50

| Szerző: Klubrádió

Egyelőre nem hallani, hogy a kormány az atlétikai vb támogatásához szabott önkormányzati feltételek teljesítéséről beszélne, az inkább kihallatszik a kormányoldali nyilatkozatokból, hogy megpróbálják kijátszani egymás ellen a kerületek és a főváros vezetését. Ez azonban nem fog sikerülni nekik – mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

2019. november 26. Reggeli gyors-részlet/Interjú Kerpel-Fronius Gáborral (19.11.26.)
09:23
00:00

Nem feltétlenül egyezett még meg a főváros a kormányzattal a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről, illetve a hozzá kacsolódó fejlesztések támogatásáról – erről beszélt a Klubrádióban Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes.

A momentumos politikus szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) tudnának pontosan megegyezni, ezért nagyon szeretnék, ha Gulyás Gergely minél előbb összehívná a kormány és a főváros képviselőiből álló testületet, hogy ott formális keretek között tárgyaljanak a tervezett fővárosi beruházásokról.

A főváros vezetésének nem célja, hogy ne legyen atlétikai vb, de nem ez a kiemelt célja, ehelyett azt szeretné, ha teljesülne a budapestiek érdekében megfogalmazott öt pont, amely nagyon racionális, ezért nehéz rá nemet mondani – tette hozzá.

Kerpel-Fronius megjegyezte, azt egyelőre nem hallani, hogy a kabinet a vb támogatásához szabott önkormányzati feltételek teljesítéséről beszélne, az inkább kihallatszik a kormányoldali nyilatkozatokból, hogy megpróbálják kijátszani egymás ellen a kerületek és főváros vezetését. Ez azonban nem fog sikerülni, mert a kerületek és a főváros vezetése is elkötelezett amellett, hogy a kormány tervezte atlétikai stadion csak akkor valósulhat meg, ha a budapestiek érdekét is figyelembe veszik.

Főpolgármesteri előválasztásjelölti vita Budapesten
 
 Archív – Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán
 

Kerpel-Fronius Gábor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem sokkal korábbi kijelentésére reagált kedd reggel. Gulyás szerint ugyanis Csepel és Ferencváros önkormányzatának egyirányú és támogató az állásfoglalása az ügyben, ezért a kormány úgy tekinti, hogy a két kerület döntésével a kérdés eldőlt, az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető. Gulyás hozzátette, természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere hétfői közös sajtótájékoztatóján azt közölte, Budapest vezetése öt feltétel teljesítése esetén hajlandó támogatni a vb megrendezését. E szerint a kormány öt év alatt adjon ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra. A stadionberuházással együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, kezdjék el a Csepeli Nagyerdő Programot, egy új Városligethez hasonló zöld terület kialakítását. Az új stadion ne csak az élsportot szolgája, hanem a tömegsport és kulturális rendezvények befogadására is legyen alkalmas. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Kerpel-Fronius szerint a javaslatról szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés, azt követően pedig az öt feltételt tartalmazó dokumentum alapján tárgyalnak a kabinettel és szeretnék, hogy amiről megállapodnak, arról egyértelmű kormányhatározat is születne.

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, van igazság abban, amit Demszky Gábor volt főpolgármester mondott a fővárosi tömegközlekedés kormányzati finanszírozásával. A volt SZDSZ-es politikus szerint a kormány ezzel könnyen megfoghatja, zsarolhatja a fővárosi önkormányzatot.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Kerpel-Fronius Gáborral
2019. november 26., kedd 08.40
riporter: Dési János