„Klubrádió
Reggeli gyors

Saját erős hajlamairól beszélt Kerpel-Fronius Kövér szigorításai kapcsán

19/11/2019 12:44

| Szerző: Klubrádió

Érdemes megfontolni, milyen módon lehet kinyilvánítani, hogy a magyar országgyűlés mai formájában csupán a parlamentarizmus torzója. Ez jelentheti azt is, hogy az ellenzéki képviselők hagyják el a parlamentet – erről beszélt Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes a Klubrádiónak. Hangsúlyozta azonban, ez a saját gondolata, nem pártja hivatalos véleménye. Kerpel-Fronius szerint ezzel együtt a szélsőségesen nem fair választásokon részt kell vennie az ellenzéknek.

2019. november 19. Reggeli gyors-részlet/Interjú Kerpel-Fronius Gáborral (19.11.19.)
09:59
00:00
Nem a Momentum álláspontját, hanem a saját véleményét képviselte akkor, amikor a parlament elhagyásáról beszélt – mondta Kerpel-Fronius Gábor momentumos politikus, főpolgármester-helyettes. Erős benne a hajlam a parlamenti kivonulás támogatására, de nem testületi álláspontról beszélt – hangsúlyozta a Klubrádiónak

Kerpel-Fronius a Budai Liberális Klub hétfő esti rendezvényén elhangzottakat kommentálta, amelyen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együtt vett részt. Hadházy a hvg.hu által tudósított eseményen arra utalt, hogy ha átmennek az ellenzék parlamenti munkáját lényegében ellehetetlenítő törvénymódosítások, akkor a kormánnyal szemben álló képviselőknek nincs értelme az országgyűlésben ülniük. Olyan nagyon sokat a parlamenti politizálás eddig nem hozott, a Parlamentben túl sok dolgunk már nincs – fogalmazott.

 
Kerpel-Fronius Gábor
 Forrás: Facebook
 

Hadházy szerint bár nem kellene az összes ellenzékinek kivonulnia – a jó szónokoknak továbbra is szerepelniük kellene az országgyűlésben – a lényeg, hogy megszervezzék magukat, és megpróbálják megváltoztatni a játékszabályokat a 2022-es választásra, mert a mostani keretek között nagyon nehéz lesz győzni a Fidesz ellen.

Hasonlóan vélekedett Kerpel-Fronius Gábor is, aki a hétfői rendezvényen azt mondta, az utcai és az önkormányzati politizálásnak van itt az ideje, ha pedig a Momentum parlamenti párt lenne, szerinte szimbolikusan ki kellene vonulniuk.

A főpolgármester-helyettes a Klubrádióban egy nappal később hangsúlyozta, azok a változtatások, amelyeket Kövér László, az Országgyűlés elnöke tervez képviselők további jogfosztásával, ellenőrzőképességük korlátozásával kapcsolatban, illetve a képviselők fegyelmezhetősége, és végső soron a kitilthatóságukat szolgáló szabályok bevezetésével, megcsúfolják a képviseleti demokráciát, valamint megalázzák a képviselőket az országgyűlésbe küldő választókat. Ez már olyan mértékű, hogy érdemes megfontolni, milyen módon lehet kinyilvánítani, hogy az intézmény mai formájában csupán a parlamentarizmus torzója.

Ha azonban időközi választásra kerül sor, akkor a kampányba az ellenzéknek természetesen be kell szállni, ki kell használni mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a magyar jogrend még biztosít. Részt kell venni azokon a választásokon, amelyek szélsőségesen nem fairek, de még szabadok – mondta Kerpel-Fronius Gábor.

Kormányoldali képviselők néhány héttel azután nyújtottak be módosító indítványt az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, hogy Hadházy Ákos táblák felmutatásával kommentálta a miniszterelnök beszédét, kiváltva ezzel Kövér László házelnök haragját is. A javaslat, amelyet Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő posztolt a Facebookra, tovább szigorítaná a parlamenti rendet, emelné a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben.

A törvényjavaslat alapján, ahogy arról az Index beszámolt, a képviselőktől a házelnök akár hat hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, vagy akadályozza az ülés, a vita, illetve a szavazás menetét. A házelnök fizikai erőszak esetén hatvan napra is kitilthatja a szankcionált képviselőt a parlamentből, de az is kaphat harminc napos eltiltást, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza.

Reggeli gyors/Interjú Kerpel-Fronius Gáborral
2019. november 19, kedd 08.10
riporter: Dési János