„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fekete-Győr: Akár hiszik, akár nem, a kormányzást tervezzük

13/11/2019 05:28

| Szerző: Klubrádió

A Momentumnak feladata abban gondolkodni, hogy közösségük egyszer valamilyen formában kormányozni fog Magyarországon, ehhez pedig hosszú távú régiós szövetségi politikát is ki akarnak alakítani – mondta Fekete-Győr András, az ellenzéki párt elnöke. A politikus szerint az ellenzék az októberi önkormányzati választás óta nagyon jó szériában van, az együttműködő pártok közti ilyen-olyan konfliktusokhoz pedig hozzá kell szokni. Most bármilyen választás lenne, az szerinte ellenzéki sikerrel zárulna, persze egy országgyűlési választással azért még óvatosan bánna – tette hozzá.

2019. november 12. Megbeszéljük-részlet /Interjú Fekete-Győr Andrással 1. (19.11.12.)
11:33
00:00

Számított rá, hogy a magyar kormányoldal részéről szemrehányásokat kap azután, hogy a romániai elnökválasztási kampányban Erdélybe látogatott, és ott nem az RMDSZ jelöltjét, Kelemen Hunort támogatta, hanem az USR-PLUS liberális pártszövetség indulóját, Dan Barnát – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A politikus szerint a fideszes támadások oka, hogy a Momentum sok évtizedes tabut döntött meg.

Nemzetellenes pitiánerek

Kövér László házelnök a romániai elnökválasztás első fordulójának napján, november 10-én a Kossuth Rádióban azt mondta, a magyar baloldal mindig hajlamos volt arra, hogy a saját népe, nemzete ellen bárkivel szövetkezzen. „ Ez a cselekedetük semmiben nem különbözik attól, hogy az olimpia nemzeti önazonosság szempontjából óriási jelentőségű ügyét pitiáner hatalmi szempontokból megfúrták” – fogalmazott a fideszes politikus.

Fekete-Győr azonban hangsúlyozta, az erdélyi fiataloknak, tapasztalata szerint, ma már nem az a fontos, hogy az RMDSZ hány százalékot ér el egy romániai választáson, hanem, hogy az éppen aktuális romániai politikai rendszer például üldözi-e a korrupciót, fejleszti-e az infrastruktúrát, tanít-e nyelveket.

Borkai Zsolt ellen tüntettek Győrben
 
 Fekete-Győr András, a Momentum elnöke  Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 
 

Elment volna az RMDSZ-hez is

Az ellenzéki pártelnök szerint a Romániában második erőnek számító USR-PLUS a Momentum helyi megfelelője, és ez az RMDSZ-en kívül az egyetlen párt, amelynek számos magyar politikusa és tagja van. Nem hiába fogadta el tehát a meghívásukat, ha ugyanis nem bírnának komoly magyar támogatással, nem ment volna el hozzájuk – hangsúlyozta.

Megjegyezte, az RMDSZ-hez nem hívták, különben hozzájuk is elment volna, és ott is elsősorban a kisebbségvédelemről beszélt volna, meg arról, hogy a magyarok előtt két legitim lehetőség áll. E szerint az, aki szeretné megmutatni a magyarságot létszámban, erőben, szavazzon Kelemen Hunorra, az pedig, aki abban bízik, hogy Románia elnöke a korrupció ellen küzdő, kisebbségpolitikai vízióval rendelkező személy lehet, valamint magyarokat tud a pártjában, voksoljon Dan Barnára. Kolozsváron román közönségnek magyar nyelven arról beszélt, bűnt követ el az, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek helyzetét bármely országban – tette hozzá.

Csak a Fidesz

Fekete-Győr arról is beszélt, szerinte az RMDSZ mára feladta az egyenlő távolságok és közelségek politikáját a magyarországi pártok felé, és nagyon elment a „csak a Fidesz létezik” irányba. Ez nem méltó a korábbi pártelnök, Markó Béla örökségéhez, ezért, ha korábbi elveit az RMDSZ ismét magáévá tenni, az sokkal jobb lenne mindenkinek.

A Fidesz sem mindig az RMDSZ-t támogatta a romániai választásokon, a 2010-es évek közepéig a legnagyobb erdélyi magyar párt ellenében a helyi Magyar Polgári Pártot, illetve a Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Néppártot favorizálta. 2012-ben Kövér László még MSZP-közeli bolsevikoknak nevezte az RMDSZ vezetőit, de a 2016-os választáson már az erdélyi magyar összefogás, benne az RMDSZ mint főerő támogatására buzdította a szavazókat.

 
Kövér László
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A román elnökválasztás első fordulójában az USR-Plus jelöltje a harmadik helyen végzett, vagyis nem jutott be a következő körbe. Az első helyen a jelenlegi államfő, Klaus Johannis áll, aki a szavazatok 36.91 százalékát szerezte meg, a második az október elején megbuktatott szociáldemokrata (PSD) exminiszterelnök,Viorica Dancila 23,45 százalékkal, míg Dan Barna a voksok 14,19 százalékát kapta. Kelemen Hunor 4,13 százalékot ért el, amivel hatodik lett.

Liberális régiót jövendöl

A Momentum Szlovákiában is az erdélyihez hasonló politikát visz, ahol szintén a liberálisokat támogatja, a közelgő parlamenti választásokon nem a hagyományos felvidéki magyar pártok, hanem a magyar jelölteket is indító Progresszív Szlovákia mellett fog kampányolni.

Fekete-Győr András hangsúlyozta, akár hiszik az emberek, akár nem a Momentumnak feladata abban gondolkodni, hogy közösségük egyszer valamilyen formában, de kormányozni fog Magyarországon, ehhez pedig hosszú távú régiós szövetségi politikát is ki akarnak alakítani.

A Momentum elnöke szerint pártja akkor szolgálja legjobban a magyar érdekeket, ha a saját országukban jövő decembertől, illetve februártól választási győzelemre esélyes USR-PLUS-szal és Progresszív Szlovákiával szoros, baráti viszonyt ápol, máskülönben nehezen lehet hatással azok kormányzati politikájára.

Fekete-Győr András azt is kiemelte, a Momentum nem nyirbálná meg a külhoniaknak juttatott magyar állami támogatásokat, mert az elcsatolt magyarokra szövetségesként tekintenek.

Elragadtatni azért nem akarják magukat

Bár bíznak benne, hogy egyszer kormányozni fognak, elragadtatni nem akarják magukat, mert a politikában nagyon gyorsan változik a széljárás, a választók szimpátiája – mondta Fekete-Győr.

Önkormányzat 2019 - Fekete-Győr András
 
 Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kijön szavaz az önkormányzati választáson Fotó: MTI/Mónus Márton
 
 

Az szép eredmény, hogy két és fél éve, amikor megjelent a Momentum, nulla százalékon állt a párt, most pedig népszerűségben ott vannak az ellenzéki topon, a DK mellett, de még nagyon messze a Fidesztől. Pozitívak a tendenciák, de a pártnak át kell törnie a falat a kistelepülések világa felé. Erre már vannak biztató példák, amelyek azt mutatják, hogy sikerülhet megoldani a feladatot – hangsúlyozta.

Megemlítette, hogy azon a tizen-egynéhány kistelepülésen, ahol a Momentum polgármesterjelöltet állított, a párt megyei listájára legalább a szavazók 20 százaléka voksolt. Ha tehát a Momentum alternatívaként megjelenik a Fidesszel szemben egy településen, úgy tűnik, az rögtön vonzza a választókat, ezért ezeket az eredményeket kell elérni, de nem csak tíz-tizenöt, hanem 1500-2000 helyen.

Az ellenzéki jelölt elsöprő győzelmét hozó jászberényi megismételt polgármesterválasztásról Fekete-Győr azt mondta, az a legjobbkor jött ki így. A Fidesz nem akarta elfogadni, hogy október 13-án, az első alkalommal 14 szavazattal vesztett, november 10-re lett aztán belőle több mint 3700-as szavazatkülönbség.

A Momentum elnöke szerint az önkormányzati választások óta az ellenzék nagyon jó szériában van. Leszámítva az ilyen-olyan konfliktusos ügyeket, amilyenek szerinte mindig lesznek, ezt el kell fogadni, az ellenzék jól muzsikál. Karácsony Gergely főpolgármester is nagyon jól csinálja, amit csinál, és ez imponál a választóknak. Most bármilyen választás lenne, az ellenzéki sikerrel zárulna, persze egy országgyűlési választással azért még óvatosan bánna – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Fekete-Győr Andrással
2019. november 12., kedd 17.05
riporter: Bolgár György